Jarmuż jest znany i lubiany na całym globie – w Afryce podaje się go z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi. Natomiast w Japonii wyciska się z niego sok. W Polsce jeszcze niedawno służył tylko i wyłącznie do ozdoby półmisków z wędlinami czy jajkami, natomiast aktualnie kruche liście jarmużu stopniowo zdobywają sobie zasłużoną popularność wśród miłośników jedzenia.
Jarmuż to idealna baza dla sałatki. W takim wydaniu trzeba pamiętać o jego wcześniejszym zanurzeniu we wrzącej wodzie na 10 sekund, następnie wypłukaniu w zimnej wodzie i usunięciu zgrubiałych części. W bezmięsnej wersji znakomicie skomponuje się z typowo włoskimi smakami jak parmezan czy suszone pomidory.
Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
|
Składniki:
- jarmuż - 600 g
- Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
- suszone pomidory - 100 g
- parmezan - 100 g
- jajka przepiórcze - 10 szt
- majonez - 3 łyżki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- strąk ostrej papryki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- orzeszki pinii - 50 g
- sok z połówki cytryny
|
Sposób przygotowania:
1.
Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części.
2. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
3. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowyego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji.
4.
Wierzch sałatki posypujemy startymi płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.
Smacznego!
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.