Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Sałatka z pasternakiem i tuńczykiem


Nowych smaków nie trzeba szukać daleko, wystarczy sięgnąć po niegdyś zapomniane, a dziś niezwykle modne warzywa jak topinambur, pasternak czy brukiew. Uratowane od niepamięci odwdzięczą się naszemu podniebieniu niezapomnianymi wrażeniami smakowymi.
 
Pasternak z wyglądu identyczny jak pietruszka. Nawet osoby uważające się za kulinarnych specjalistów, trzymając w rękach oba warzywa, mogą mieć problem z ich rozróżnieniem. Dlatego trzeba zwrócić uwagę na szczegóły. Liście pasternaku są jasne i pokryte włoskami od spodu, zaś te należące do pietruszki są ciemniejsze i gładkie. Jeśli będziemy mieć warzywa pozbawione naci, to pasternak poznamy po wgłębieniu z czarną obwódką w okolicach miejsca, gdzie znajdowały się łodyżki.

Osoby o bardziej wyczulonym węchu powinny poczuć różnicę, sprawdzając zapach surowych okazów. Pietruszka stosowana jest również jako przyprawa, dlatego ma bardziej intensywny zapach, zaś pasternak jest bardziej prostolinijny, dając się poznać ze słodkiej strony i przypominając zapachem marchewkę.

Dawniej pasternak był niezwykle popularny i często używany w polskiej kuchni. Jest bardzo wdzięcznym warzywem do uprawy, bo właściwie nie potrzebuje żadnej szczególnej troski. Zebrany może być przechowywany bardzo długo, nawet w trudnych warunkach. Być może przez to nam kiedyś spowszedniał, tracąc na uznaniu do tego stopnia, że coraz częściej zamiast na stół trafiał do gospodarstw jako pasza dla zwierząt. W końcu dziś na powrót otrzymuje właściwe mu miejsce.

Jak mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia w marce Knorr: W naszej diecie pasternak powinien się znaleźć ze względu na wysoką zawartość błonnika, witaminy C, kwasu foliowego i magnezu. A szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, dodaje, że może być on serwowany na wiele sposobów. Surowy można dodawać do surówek, gotującej się zupy albo do duszonych potraw. Wiele osób chętnie robi z niego puree jako jeden z dodatków do głównego dania. Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatki.

Sałatka z pasternakiem i tuńczykiem

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • sałata rzymska
  • tuńczyk w oleju - 1 puszka
  • pasternak - 200 g
  • marchewka - 200 g
  • jaja na twardo - 2 szt.
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 80 ml

Sposób przygotowania:
 
1. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą z oliwek i trzema łyżkami przegotowanej wody, by otrzymać aromatyczny ziołowy dressing.
 
2. Marchewki i pasternaki posmarowane olejem, doprawione pieprzem i solą, należy wstawić do piekarnika na 45 minut (temp. 160°C), a następnie obrać i pokroić w półplastry.
   
3. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z sosem.
   
4. Na koniec dodajemy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki jajka.
Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000