Pasternak z wyglądu identyczny jak pietruszka. Nawet osoby uważające się za kulinarnych specjalistów, trzymając w rękach oba warzywa, mogą mieć problem z ich rozróżnieniem. Dlatego trzeba zwrócić uwagę na szczegóły. Liście pasternaku są jasne i pokryte włoskami od spodu, zaś te należące do pietruszki są ciemniejsze i gładkie. Jeśli będziemy mieć warzywa pozbawione naci, to pasternak poznamy po wgłębieniu z czarną obwódką w okolicach miejsca, gdzie znajdowały się łodyżki.
Osoby o bardziej wyczulonym węchu powinny poczuć różnicę, sprawdzając zapach surowych okazów. Pietruszka stosowana jest również jako przyprawa, dlatego ma bardziej intensywny zapach, zaś pasternak jest bardziej prostolinijny, dając się poznać ze słodkiej strony i przypominając zapachem marchewkę.
Dawniej pasternak był niezwykle popularny i często używany w polskiej kuchni. Jest bardzo wdzięcznym warzywem do uprawy, bo właściwie nie potrzebuje żadnej szczególnej troski. Zebrany może być przechowywany bardzo długo, nawet w trudnych warunkach. Być może przez to nam kiedyś spowszedniał, tracąc na uznaniu do tego stopnia, że coraz częściej zamiast na stół trafiał do gospodarstw jako pasza dla zwierząt. W końcu dziś na powrót otrzymuje właściwe mu miejsce.
Jak mówi
Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia w marce
Knorr:
W naszej diecie pasternak powinien się znaleźć ze względu na wysoką zawartość błonnika, witaminy C, kwasu foliowego i magnezu. A szef kuchni
Knorr,
Piotr Murawski, dodaje, że może być on serwowany na wiele sposobów. Surowy można dodawać do surówek, gotującej się zupy albo do duszonych potraw. Wiele osób chętnie robi z niego puree jako jeden z dodatków do głównego dania. Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatki.
Sałatka z pasternakiem i tuńczykiem
|
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- sałata rzymska
- tuńczyk w oleju - 1 puszka
- pasternak - 200 g
- marchewka - 200 g
- jaja na twardo - 2 szt.
- Sos sałatkowy włoski Knorr
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 80 ml
|
Sposób przygotowania:
1. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą z oliwek i trzema łyżkami przegotowanej wody, by otrzymać aromatyczny ziołowy dressing.
2. Marchewki i pasternaki posmarowane olejem, doprawione pieprzem i solą, należy wstawić do piekarnika na 45 minut (temp. 160°C), a następnie obrać i pokroić w półplastry.
3. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z sosem.
4. Na koniec dodajemy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki jajka.