Składniki na sos:
- 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.
Źródło: www.indexfood.pl