Wielkanoc to bogactwo smaków i aromatów oraz okazja do spotkań z najbliższymi. Tajemnica pysznych dań to nie tylko receptura, ale również odpowiednia kompozycja składników z najwyższej półki. W tych szczególnych dniach niejedna Pani domu chce zaskoczyć swoich bliskich dodając do tradycyjnych potraw nutkę nowoczesności.
|
Składniki:
- Schab bez kości – 1,5 kg
- Suszone kalifornijskie śliwki – 15 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Liść laurowy – 3 szt.
- Miód – 2 łyżki
- Ziele angielskie – 5 szt.
- Owoce jałowca – 1 łyżeczka
- Pieprz
- Rosół drobiowy – 1 kostka
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Woda – 250 ml
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Majeranek
- Sól
|
Sposób przygotowania:
Marynata:
1. Zagotuj wszystkie przyprawy: jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego w 250 ml wody.
2. Ostudź wywar, a następnie dodaj do niego miód, musztardę, czosnek, olej oraz sól.
3. Wstaw wszystko do lodówki.
Mięso:
1. Umyj i osusz schab, a następnie natrzyj go marynatą i odłóż w zimne miejsce na 24 godziny.
2. Nakłuj mięso na wylot z 2 stron za pomocą noża. Wnętrze dokładnie wypełnij śliwkami.
3. Mięso w rękawie do pieczenia włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz przez 45 minut.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.