Niestety, karnawał dobiega końca. Bawiliśmy się, siedzieliśmy przy suto zastawionych stołach. Zanim rozpoczniemy okres Wielkiego Postu, już dziś śledzik – czas na pyszną rybną przekąskę! Śledź w sosie słodko-kwaśnym w niebanalnym połączeniu z ananasem.
|
Składniki:
- solone filety śledziowe 0.5 kg
- sos słodko-kwaśny Knorr
- krojony ananas w zalewie pół puszki
- ser żółty 20 dag
- mleko 1 szklanka
|
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.
2. Pokrój ser żółty w słupki.
3. Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.
4. Odsącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.
5. Ułóż ruloniki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.