|
Składniki na 4 porcje:
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę,
- 1/8 l mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 1 czubata łyżka miękkiego masła,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 2 jajka,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 50 g płatków migdałowych,
- masło do wysmarowania formy
|
Czas przygotowania: 1 godzina
Przygotowanie:
1. Kostki dyni gotować w małej ilości wody przez około 10-20 minut, aż do uzyskania miękkości. Dokładnie odcedzić.
2. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z mlekiem, posypać mąką i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę.
3. Tak przygotowaną masę wymieszać z dynią połączoną z mlekiem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z pozostałymi składankami.
4. Formę wysmarować masłem i wlać do niej masę. Posypać płatkami migdałów, piec ok. 20 min. w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min pozostawić w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!