Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Slow Food z wołowiną QMP w roli głównej


Czy mięso dostępne na szeroką skalę może wpisać się w ideę ruchu Slow Food? Czy dokonując wyboru zakupowego w działach mięsnych naszych marketów faktycznie jesteśmy pewni, że kupiony towar jest smaczny, ma wysoką jakość i przede wszystkim jest bezpieczny?
 
Mimo, iż obecnie sklepowe półki uginają się od różnorodnego towaru, okazuje się, że zakup mięsa spełniającego te surowe kryteria jest niezwykle trudny. Trudność ta jednak, nie dotyczy wołowiny z certyfikatem Quality Meat Program, która nie tylko spełnia wszystkie rygorystyczne wymogi, ale również wyróżnia się na rynku stałą, powtarzalną jakością!
 
Slow Food to międzynarodowa organizacja, której idea racjonalnego stylu życia, od jakiegoś czasu podbija nasze serca, stając się kontrpropozycją, nie tylko dla dobrze nam znanych barów oraz restauracji typu Fast Food, ale także życia w coraz większym pośpiechu.
 
Ruch zainicjowany w latach 80. XX wieku we Włoszech, hołduje zasadom, w którym najistotniejszym elementem jest przekonanie, że z jedzenia można i powinno czerpać się przyjemność. Spożywane produkty należy dobierać świadomie i z najwyższą starannością. Slow Food nie narzuca nowych potraw obecnych w kuchniach innych regionów świata - wręcz przeciwnie. Nakłania nas do celebracji i pielęgnowania rodzimej tradycji kulinarnej. Potraw, które mogą zostać zapomniane, a przygotowywane są w naszej kuchni od dawna. Soczysta, krucha i smakowita wołowina QMP doskonale wpisuje się w ten styl życia oraz historię światowej kuchni Slow Food.
 
W ruch Slow Food doskonale wpisuje się wołowina QMP. Możliwe jest to, dzięki jej wyjątkowości oraz wysokiej jakości. Sięgając na półkę z mięsem QMP zawsze trafimy na pyszne, świeże mięso. Gwarancją jej jakości jest zbilansowana pasza, dbałość o dobrostan zwierząt, a także odpowiednia mieszanka ras bydła. Ponadto, wielkie znaczenie dla jakości produkowanej wołowiny ma także wiek uboju. W systemie QMP są to już 16 miesięczne zwierzęta. Daje to pewność zakupu produktu wysokiej jakości o niezapomnianych walorach smakowych.

Gwarancją bezpieczeństwa pochodzenia mięsa jest system QMP. Każde opakowanie zwiera szczegółowe informacje, które umożliwiają prześledzić całą drogę, jaką przebyła certyfikowana wołowina od zagrody do widelca. Dodatkowo, normy QMP bardzo restrykcyjnie określają kwestie związane z chowem, dostępem do wolnego wybiegu, a także transportem bydła. Szczególnie transport, w ostatniej fazie chowu ma wielki wpływ, zarówno na walory smakowe, jak i bezpieczeństwo mięsa. Dzięki właściwemu transportowi mięso zachowuje swoje naturalne właściwości - jest pyszne, soczyste i wyjątkowo kruche.

Powszechnie wiadomo, że spożywanie w pośpiechu wysoko przetworzonych potraw, może nam nie służyć w dłuższej perspektywie. Jak więc rozpocząć życie w stylu Slow, by stało się naszym nawykiem? Z pewnością wielkim wyrzeczeniem nie będzie, jeśli zmianę swojego stylu żywieniowego zaczniesz od wydzielenia sobie dni, w trakcie których będziesz przygotowywać jedzenie zgodnie z zasadą Slow Food. Zasada ta mówi, aby skupić się na wykorzystaniu produktów oryginalnych, jedynych w swoim rodzaju oraz oczywiście najwyższej jakości.
 
Pamiętając przy tym, że podstawowe zasady wytwarzania żywności w stylu Slow Food to tradycyjne i unikalne sposoby produkcji z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii: obróbki żywności, używanie jedynie naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, czy tzw. polepszaczy. Wprowadzając zasady Slow możesz kontrolować również sposób przygotowania posiłków. Idealnym sposobem na redukcję tłuszczu w przygotowywanych potrawach będzie np. grillowanie.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000