Czy mięso dostępne na szeroką skalę może wpisać się w ideę ruchu Slow Food? Czy dokonując wyboru zakupowego w działach mięsnych naszych marketów faktycznie jesteśmy pewni, że kupiony towar jest smaczny, ma wysoką jakość i przede wszystkim jest bezpieczny?
Mimo, iż obecnie sklepowe półki uginają się od różnorodnego towaru, okazuje się, że zakup mięsa spełniającego te surowe kryteria jest niezwykle trudny. Trudność ta jednak, nie dotyczy wołowiny z certyfikatem Quality Meat Program, która nie tylko spełnia wszystkie rygorystyczne wymogi, ale również wyróżnia się na rynku stałą, powtarzalną jakością!
Slow Food to międzynarodowa organizacja, której idea racjonalnego stylu życia, od jakiegoś czasu podbija nasze serca, stając się kontrpropozycją, nie tylko dla dobrze nam znanych barów oraz restauracji typu Fast Food, ale także życia w coraz większym pośpiechu.
Ruch zainicjowany w latach 80. XX wieku we Włoszech, hołduje zasadom, w którym najistotniejszym elementem jest przekonanie, że z jedzenia można i powinno czerpać się przyjemność. Spożywane produkty należy dobierać świadomie i z najwyższą starannością. Slow Food nie narzuca nowych potraw obecnych w kuchniach innych regionów świata - wręcz przeciwnie. Nakłania nas do celebracji i pielęgnowania rodzimej tradycji kulinarnej. Potraw, które mogą zostać zapomniane, a przygotowywane są w naszej kuchni od dawna. Soczysta, krucha i smakowita wołowina QMP doskonale wpisuje się w ten styl życia oraz historię światowej kuchni Slow Food.
W ruch Slow Food doskonale wpisuje się wołowina QMP. Możliwe jest to, dzięki jej wyjątkowości oraz wysokiej jakości. Sięgając na półkę z mięsem QMP zawsze trafimy na pyszne, świeże mięso. Gwarancją jej jakości jest zbilansowana pasza, dbałość o dobrostan zwierząt, a także odpowiednia mieszanka ras bydła. Ponadto, wielkie znaczenie dla jakości produkowanej wołowiny ma także wiek uboju. W systemie QMP są to już 16 miesięczne zwierzęta. Daje to pewność zakupu produktu wysokiej jakości o niezapomnianych walorach smakowych.
Gwarancją bezpieczeństwa pochodzenia mięsa jest system QMP. Każde opakowanie zwiera szczegółowe informacje, które umożliwiają prześledzić całą drogę, jaką przebyła certyfikowana wołowina od zagrody do widelca. Dodatkowo, normy QMP bardzo restrykcyjnie określają kwestie związane z chowem, dostępem do wolnego wybiegu, a także transportem bydła. Szczególnie transport, w ostatniej fazie chowu ma wielki wpływ, zarówno na walory smakowe, jak i bezpieczeństwo mięsa. Dzięki właściwemu transportowi mięso zachowuje swoje naturalne właściwości - jest pyszne, soczyste i wyjątkowo kruche.
Powszechnie wiadomo, że spożywanie w pośpiechu wysoko przetworzonych potraw, może nam nie służyć w dłuższej perspektywie. Jak więc rozpocząć życie w stylu Slow, by stało się naszym nawykiem? Z pewnością wielkim wyrzeczeniem nie będzie, jeśli zmianę swojego stylu żywieniowego zaczniesz od wydzielenia sobie dni, w trakcie których będziesz przygotowywać jedzenie zgodnie z zasadą Slow Food. Zasada ta mówi, aby skupić się na wykorzystaniu produktów oryginalnych, jedynych w swoim rodzaju oraz oczywiście najwyższej jakości.
Pamiętając przy tym, że podstawowe zasady wytwarzania żywności w stylu Slow Food to tradycyjne i unikalne sposoby produkcji z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii: obróbki żywności, używanie jedynie naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, czy tzw. polepszaczy. Wprowadzając zasady Slow możesz kontrolować również sposób przygotowania posiłków. Idealnym sposobem na redukcję tłuszczu w przygotowywanych potrawach będzie np. grillowanie.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.