|
Składniki dla 4 osób:
- 350g makaronu spaghetti
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 100g startego sera pecorino lub parmezanu
- pieprz do smaku
- 4 żółtka + 1 całe jajko
|
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
2. Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
3. W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
4. Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.
Źródło: www.indexfood.pl