Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Staropolskie przepisy na żurek


Szlachetny żurek z kminkiem i chrzanem

       Składniki:
  • Boczek wędzony – 150 g
  • Włoszczyzna – 0.5 pęczka
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Ziele angielskie – 4 szt.
  • Pieprz czarny – 3 ziarna
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kminek – 1 łyżeczka
  • Chrzan – 1 łyżka
  • Woda – 1.5 l
  • Śmietana – 3 łyżki
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.

2. Po upływie tego czasu wyjmij włoszczyznę i boczek.

3. Następnie w wywarze rozpuść Żurek Knorr i dokładnie go wymieszaj.

4. Wlej śmietanę, dołóż majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.

5. Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut.

 

Żurek z dodatkiem borowików

       Składniki:
  • Borowiki mrożone lub świeże – 6 szt.
  • Podgrzybki suszone – 5 szt.
  • Woda – 750 ml
  • Szalotka – 2 szt.
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Ziele angielskie – 3 szt.
  • Majeranek świeży – 2 gałązki
  • Białe wino – 100 ml
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź.

2. Szalotki pokrój w cienkie piórka i zeszklij w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie.

3. Borowiki i suszone podgrzybki przekrój i podsmaż razem z szalotką.

4. Następnie do garnka z grzybami wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż również gałązkę majeranku.

5. W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj Żurek Knorr.

6. Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Przed podaniem oskub listki z gałązki majeranku i posyp nimi zupę.

Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000