Któż nie zna surówki marchewkowo-jabłkowej? Klasyka, która często kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Może warto byłoby trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować ją przygotować w nowym wydaniu? Oto marchewka w indyjskim wydaniu - warto spróbować!
|
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- marchewka - 4 sztuki
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
- papryczka chilli - 1 sztuka
- migdały w płatkach - 2 łyżki
- sok pomarańczowy - 0,5 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 szczypta
- kardamon - 1 szczypta
- kolendra - pół pęczka
- cytryna - 1 sztuka
- imbir małe kłącze - 1 sztuka
|
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, obraną i startą na tarce o grubych oczkach, połącz ze startym imbirem oraz drobno posiekaną papryczką chili.
2. Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem, kardamonem i cynamonem. Dodaj sos sałatkowy Knorr, dzięki któremu dressing będzie aromatyczny, ziołowy.
3. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni upraż migdały. Będą gotowe po około 10 minutach.
4. Warzywa polej przygotowanym sosem, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka zmacerowała się, a smaki połączyły.
5. Przed podaniem posyp ją posiekaną kolendrą oraz uprażonymi migdałami.
Źródło: Knorr