Szpinak ma przyjemny, lekko kwaśny smak. Na półkach sklepowych możemy znaleźć świeży szpinak również jesienią i zimą, a w razie jego braku zawsze łatwo dostępny jest on w postaci mrożonej (zazwyczaj występuje pod trzema postaciami: liście w całości, szpinak tarty lub posiekany). Liście najczęściej spożywamy po obróbce termicznej, ale równie dobrze smakują świeże. To warzywo nadaje się świetnie do sałatek na zimno i dań na ciepło, np. z pomidorkami, boczkiem i serem. Smak takiego dania doskonale uzupełnia Sos do warzyw na ciepło do szpinaku Knorr.
|
Składniki:
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr
- 4 plastry wędzonego boczku
- 100 ml śmietany 18%
- pół cebuli
- 200 g pomidorków cherry
- opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
- pół pęczka natki pietruszki
|
Sposób przygotowania:
1. Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, należy go rozmrozić i wycisnąć z niego wodę.
2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
3. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę.
4. Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.
5. Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Dodaj odrobinę parmezanu, aby wzbogacić smak potrawy.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.