|
Składniki:
- Udka z kurczaka – 1 kg
- Cebula – 1 szt.
- Esencja do duszonego kurczaka Knorr
- Czosnek – 3 ząbki
- Cytryna – 1 szt.
- Migdały bez skórki – 100 g
- Zielone oliwki – 140 g
- Mielony kmin rzymski – 1 łyżka
- Chilli w płatkach – 0.5 łyżeczki
- Pietruszka świeża – 3 łyżki
- Kolendra świeża – 2 łyżki
- Rama Classic – 2 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Pół cytryny pokrój w plastry.
2. Posiekaj drobno pietruszke, czosnek i cebulę.
3. Wymieszaj kawałki kurczaka z pietruszką, czosnkiem, 1 łyżką margaryny i sokiem z połowy cytryny.
4. Na dużej patelni rozgrzej margarynę i usmaż na niej cebulę. Następnie dodaj mięso z kurczaka. Wszystko pozostaw na ogniu do momentu uzyskania złocistego koloru, z każdej strony.
5. Dodaj plastry cytryny, migdały, oliwki, 1 litr wody i Esencję do duszonego kurczaka Knorr.
6. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
7. Potrawę podawaj z kuskusem i świeżą kolendrą.
Źródło: www.knorr.pl