Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Kolejna edycja chorzowskich Targów Gastrosilesia 2014 już za nami!


W tym roku Gastrosilesia 2014 zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej.

Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Miasto Chorzów oraz Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.
 

Twarzami kampanii medialnej targów byli: zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz jego uczestnik Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności w pokazach kulinarnych serwując dwa różne i wyjątkowe dania.
 
W Centrum Kulinarnym przez cały czas odbywały się pokazy kulinarne. Szefowie Kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska (Tomasz Nowak i Sebastian Humski kontra Marek RybackiMariusz Gachewicz) przeprowadzili pokaz Hanysy kontra Kaszubi. Powszechnym zachwytem i zainteresowaniem cieszyły się pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika. Wielkim wydarzeniem kulinarnym było też gotowanie dziczyzny, czyli kuchnia myśliwska w nowoczesnym wydaniu (Sebastian Humski i Tomasz Nowak).
 
 
Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji drużyny z regionu śląskiego, dzielnie walczyły  w konkursie: I Kulinarny Puchar Śląska. W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Dariusz Wójcik (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, a także Śląski Kurator Oświaty i reprezentant organizatora - Adam Wagner.
 

Zwycięska ekipa: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz staż do wyboru: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w jednym z sieci hoteli Sylehotels: Arsenal Palace.

W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje min. na temat: jak pozyskać i utrzymać klienta w obecnych czasach, o sposobach pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też o technikach zdrowego żywienia w sektorze budżetowym, czyli jak komponować zdrowy jadłospis i obniżyć koszty poprzez minimalizacje strat. Wykłady te zgromadziły pełen komplet słuchaczy.
 
 
W czasie kiedy odbywały się pokazy i prelekcje, w halach targowych prezentowane były najnowsze technologie i rozwiązania stworzone z myślą o nowoczesnej gastronomii. Goście mogli w praktyce poznać zalety mobilnych kontenerów gastronomicznych, systemów sprzedaży samoobsługowej, a także uzyskać porady prawne, architektoniczne czy też sanitarne.
 
 
Dopełnieniem owocnych spotkań biznesowych były pokazy sztuki barmańskiej przez  Krzysztofa Drabika (3-krotnego Mistrza Polski w pokazach barmańskich w free style, Mistrza Europy) oraz pokazy mody branżowej gastro.
 
Grupa producentów owoców La-Sad wspierała akcję: Jedz polskie jabłka. Owoce były obecne wszędzie: zarówno przy scenie, na stoiskach wystawców jak i sali konferencyjnej czy w centrum kulinarnym.
 
 
Tegoroczna edycja miała szczególne znaczenie z uwagi na towarzyszące jej hasło przewodnie: Dzisiaj rządzi Gastronomia. Podjęliśmy próbę wsparcia śląskiej gastronomii i z pełną odpowiedzialnością możemy już dziś powiedzieć, że nasze starania zakończyły się pełnym sukcesem. Cieszy nas powszechnie wyrażana opinia, że organizowane przez nas targi to jedno z najważniejszych branżowych spotkań specjalistów – mówi właściciel firmy Weindich  Pan Jerzy Weindich.

Zapraszamy również do obejrzenia relacji filmowej: www.targi.gastrosilesia.pl
 
Już dziś możemy śmiało powiedzieć, że impreza zakończyła się pełnym sukcesem, dlatego też z radością zapraszamy Państwa na kolejną edycję targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego w 2016 roku!
Do zobaczenia!

 
Weindich Sp.J.
Adamieckiego 8
41-503 Chorzów
tel.: 32 770 74 60
fax: 32 770 79 05
e-mail: info@weindich.pl
www.weindich.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000