|
Składniki:
- Mąka pszenna – 500 g
- Cukier puder – 150 g
- Masło – 250 g
- Ekstrakt wanilii – 1 łyżka
- Skórka z 1 cytryny
- Sól
- Jajko – 2 szt.
- Jajko – 9 szt.
- Cukier puder – 200 g
- Sok z limonki – 250 ml
- Śmietana 30% – 250 ml
- Maliny – 400 g
- Woda – 100 ml
- Cukier puder – 100g
- Sok z cytryny – 1 mała łyżeczka
|
Sposób przygotowania:
CIASTO:
1. Mąkę ugnieć z cukrem pudrem.
2. Następnie dodaj do nich masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn.
3. Dorzuć jajka i ugniataj przez kolejne 2–3 min.
4. Ciasto owiń folią i odłóż do lodówki na 40 min.
5. Następnie rozwałkuj je na ok. 3 mm grubości i wyłóż równomiernie na blachę.
6. Piecz w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
NADZIENIE
1. W małym rondelku podgrzej śmietanę, sok z cytryn i cukier.
2. Po ściągnięciu wszystkiego z ognia dodaj roztrzepane wcześniej jajka.
3. Masę wlej na blachę (na ciasto) i piecz w temperaturze 120°C przez 40 min.
POLEWA:
1. Wszystkie składniki zagotuj w garnku.
2. Następnie zmiksuj je na gładką masę i ostudzić.
3. Polej polewą ciasto.
Źródło: www.indexfood.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.