Torciki z karczochami i ricottą to sposób na szybką w przygotowaniu, ale i bardzo pożywną, włoską przystawkę.
|
Składniki:
- 2 słoiczki karczochów krojonych (300 g)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 mały ząbek czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek
- 150 g sera ricotta
- 1 jajko
- 30 g tartego sera typu parmezan
- 30 g bułki tartej
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchewka
- pół cytryny
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
2. Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki (lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowaną wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
3. W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.
4. Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło: www.indexfood.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.