Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Tradycyjne święta z nutą nowoczesności


W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Szykując świąteczne menu chętnie sięgamy po tradycyjne dania, które przyrządzały nasze mamy i babcie.  Smakowity żurek z kiełbasą, pachnące szynki oraz jaja z majonezem – oto kwintesencja wielkanocnego menu. Czasem warto jednak uciec od świątecznej rutyny i przygotować klasyczne smakołyki w nowej, ciekawej odsłonie.
 
Tradycja w duecie z nowoczesnością
 
Większość z nas hołduje tradycji. Tradycyjne potrawy wielkanocne od lat kuszą nas wyjątkowymi smakami i przyjemnymi aromatami. Uwielbiamy pieczenie, wędliny, pasztety. Czym jednak byłyby te potrawy bez smakowitych sosów, farszów i dodatków? Czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. Jeśli znudził się wam tradycyjny schab, możecie zastąpić go cielęciną w słodkim sosie chili. Białą kiełbasę można upiec w ciemnym piwie, a zamiast popularnej jarzynówki przygotować kolorową sałatkę z rukoli i truskawek z dodatkiem octu malinowego.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na wielkanocne przysmaki w alternatywnym wydaniu.
 
Wariacje na temat białej kiełbasy
 
Składniki:
  • 5 pętek białej kiełbasy
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy (pieprz, sól, majeranek)
  • 6 łyżek sosu Ciemne Piwo
 
Przygotowanie:
 
Czerwoną cebulę kroimy w krążki i szklimy na małym ogniu. Na plastrach boczku układamy cebulę i żółty ser. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę, następnie całość zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką piwa i pieczemy przez ok. 50 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Serwujemy z sosem Ciemne Piwo.
 
Świąteczna sałatka z truskawkami
 
Składniki:
  • 250 g rukoli
  • 40 g sera feta
  • 100 g świeżych truskawek
  • garść orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu malinowego
  • przyprawy: sól i pieprz
 
Przygotowanie:
 
Ser feta kroimy w drobną kostkę, a truskawki na połówki lub ćwiartki. Do szerokiego naczynia kładziemy opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojony ser feta oraz truskawki. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i octem malinowym np. Kuhne. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i podajemy gościom.
 
Smacznego!
Źródło: Kuhne, www.38pr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000