Typowo polskim przedstawicielem wśród zimnych zup jest chłodnik litewski. Jednak nie jest z nim tak jak z pierogami ruskimi, które tylko teoretycznie powinny się wywodzić z kraju, do którego odnosi się nazwa. Nasz chłodnik jest kulturową pozostałością po czasach, kiedy Polska i Litwa stanowiły jedno państwo i przez lata był równie istotną częścią kuchni obu krajów. Tradycyjny chłodnik litewski był bardzo treściwy, przygotowywany na mięsnym wywarze i jeszcze przed podaniem był wzbogacany szyjkami rakowymi albo innym kawałkiem mięsa.
Takie klasyczne danie oczywiście doczekało się wielu odmian. Bywa urozmaicany startymi na tarce o grubych oczkach ogórkiem i rzodkiewką. Bardzo dobrze smakuje przygotowany z dodatkiem zimnego jogurtu. Smak uwydatnimy szczyptą pieprzu i łyżką wyrazistej musztardy. Świetnie będzie smakował podany z jajkami przepiórczymi i wspomnianymi szyjkami rakowymi, które mogą zastąpić też krewetki.
Tradycyjny litewski chłodnik
|
Czas przygotowania: 30 minut
Dla: 4 osób
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g posiekanej botwiny
- 1 zielony ogórek
- 1 Bulion wołowy Knorr
- 1 pęczek rzodkiewki
- 5 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 300 ml wody
|
Sposób przygotowania:
1. Do małego garnka wlej wodę i zagotuj ją.
2. Posiekaj botwinkę i wrzuć ją do naczynia. Gotuj, aż warzywo zrobi się miękkie (ok. 10 min).
3. Dodaj kostkę bulionową Knorr, wymieszaj i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia, zdejmij garnek z palnika i odstaw go do ostygnięcia.
4. Zetrzyj ogórek oraz rzodkiewkę i dodaj je do wywaru.
5. Kiedy zupa wystygnie, dolej do niej jogurtu i dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw chłodnik szczyptą pieprzu, a następnie włóż go do lodówki na godzinę.
7. Ugotuj jaja na twardo i przed podaniem dodaj je przekrojone na pół do zupy.
Smacznego!
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.