Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Wielkie-małe Święta: pomysły na Wielkanoc bez marnowania


Choć w obecnej sytuacji trudno myśleć o marnowaniu żywności, zarówno nadchodzące Święta, jak i panujące warunki sprzyjają większym zakupom. Jak szacują Banki Żywności corocznie w okolicy Świąt, wyrzucamy 30% więcej żywności niż w innych miesiącach. Według badań przeprowadzonych przez firmę Nielsen, w kwietniu 2019 roku Polacy kupili ponad 9 300 000 litrów majonezu. To o ponad 63% więcej niż wyniosła średnia miesięczna sprzedaż w zeszłym roku.* Tegoroczne statystyki marnowania mogą być jeszcze spotęgowane nadmiernymi zakupami, jakie poczyniliśmy przerażeni wizją pustych półek. Aby radości Wielkanocy nie zrujnowały sterty zmarnowanego jedzenia, zespół Too Good To Go przygotował kilka praktycznych porad, jak przygotować się do Świąt w dobie ograniczeń i uratować to, co zawita na świątecznym stole.
 


Gdy lodówki wypchane są po brzegi, a szafki uginają się pod ciężarem zgromadzonych zapasów, warto pamiętać, że wśród najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Produkty te są jednocześnie tymi, które stanowią podstawę świątecznych przysmaków. Chociaż te święta będą inne niż zwykle, trudno je sobie jednak wyobrazić bez suto zastawionego stołu i tradycyjnych potraw z jajkami w wielu odsłonach i białą kiełbasą w roli głównej.

W tym roku Święta będą wyjątkowe. Wielu z nas spędzi je w mniejszym gronie. Jeśli stoły będą zastawione tak bogato, jak zazwyczaj, tym bardziej warto wcześniej zaplanować co zrobić z nadmiarem jedzenia.- mówi Karolina Woźniak, PR Managerka w Too Good To Go.
 

Dzięki zastosowaniu zestawu prostych rad, praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne. Pomogą one nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale też wykazać się kreatywnością w wykorzystaniu resztek. Te zasady to 3P: Planuj, Przechowuj i Przetwarzaj.

Planuj

Dobre planowanie pozwoli nie tylko sprawnie zrobić zakupy i ograniczyć czas ekspozycji, ale także zmniejszy szansę, że nadwyżkowa żywność zepsuje się lub wyląduje w koszu. Warto także dobrze przejrzeć lodówkę i szafki, czy wśród naszych zapasów nie znajdziemy większości potrzebnych nam składników, aby nie kupić za dużo. Zaplanujmy ilość potraw, te święta będą wyjątkowe, dlatego zastanówmy się, ile tak naprawdę jedzenia będziemy w stanie zjeść.

Przechowuj

Przejrzyjmy przed Świętami zamrażalnik, by zrobić miejsce na produkty po Świętach. Prawie wszystkie Wielkanocne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Pasztety, pieczenie czy ciasto doskonale się mrożą i mogą później posłużyć za bazę kolejnych, nowych potraw. Warto również odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę. Nie zapominajmy o codziennym przeglądzie posiadanych warzyw i owoców, co uchroni je przed zepsuciem i wyrzuceniem.
 


Przetwarzaj

Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie. Ulubiona pieczeń czy wędliny, będą świetną bazą zapiekanki. Z niezjedzonych jajek możemy przygotować pyszną pastę na kanapki, a kiełbasa wspaniale sprawdzi się jako składnik frittaty lub gulaszu. Co więcej, nasza kreatywność w wykorzystaniu składników może zacząć się już na etapie przygotowań. Warzywa z bulionu do żurku wykorzystaj do sałatki, a zawartość wydmuszki dodaj do Wielkanocnej baby.

*Badanie syndykatowe “Wpływ COVID - 19 na zachowania konsumentów” zostało przeprowadzone przez Nielsena metodą panelu online w dniach 23 - 27.03. 2020. Dane sprzedażowe na podstawie Panelu Handlu Detalicznego Nielsen.

O Too Good To Go
Too Good To Go zrzesza użytkowników we wspólnej walce z marnowaniem żywności, łącząc klientów z miejscami, w których zostało nadwyżkowe jedzenie. Aplikacja wystartowała w Danii w 2016 roku i od tamtej pory zyskała ponad 21 milionów użytkowników w 15 krajach.

Misją Too Good To Go jest inspirowanie społeczeństwa i udostępnienie narzędzi do walki z marnowaniem jedzenia poprzez budowanie Ruchu Przeciw Marnowaniu Jedzenia, stworzonego, by wywrzeć wpływ na czterech płaszczyznach: Gospodarstw domowych, Przedsiębiorstw, Edukacji i Polityki. Too Good To Go należy do grona B Corp, społeczności około 2600 certyfikowanych firm z różnych branż, stawiających pozytywny wpływ na świat ponad zyski.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000