Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Włoskie ciasteczka pasticciotti z ricottą i kremem cytrynowym


 
Składniki dla 4 osób:
  • 500g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250g zimnego masła
  • ziarenka wanilii
 
Składniki na krem:
  • 6 żółtek
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • 400 ml mleka
  • 140g cukry
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 250g ricotty (odcedzonej przez sitko dwie godziny przed przygotowaniem ciasteczek)
  • 100 ml soku z cytryn
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Miksuj lub mieszaj ze sobą przesianą mąkę, z masłem, cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i szczyptą soli aż do otrzymania jednolitej masy. Dodaj do masy żółtka, zmieszaj jeszcze raz. Powstała masę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na półgodziny.

2. Przygotuj krem: w garnuszku zmiksuj jajka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą, mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do osiągnięcia gęstej konsystencji. Gotową masę przelej do dużej miski, przykryj ją folią spożywczą, ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj przecedzoną przez sitko ricottę, zamieszaj i dodaj sok z cytryny.

3. Kruche ciasto rozwałkuj na grubość jednego 1 cm. Potnij na prostokąty. Wypełnij foremki ciastem i odetnij wystające brzegi. Wypełnij każdą z nich dwiema łyżeczkami kremu i przykryj go kawałkiem ciasta. Posmaruj z wierzchu żółtkiem.

4. Ciasteczka pasticciotti piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C przez 35 minut. Kiedy będą zarumienione, wyjmij je z piekarnika, ostudź i ciesz się smakiem włoskich słodkości.
 
Źródło: www.indexfood.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000