Zapiekanka to niezwykle popularny wybór na obiad. Nic w tym dziwnego - wystarczy naczynie żaroodporne i dowolna kombinacja składników, a potem już tylko spokojne czekanie, aż smakowity zapach rozniesie się po całym domu. Świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanka to typowe danie jednogarnkowe.
|
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
- 200 g pieczarek
- 700 g ziemniaków
- 1 opak. Francuskiej zupy cebulowej Knorr
- 400 ml śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- 3 łyżki oleju
|
Sposób przygotowania:
1. Mięso i pieczarki pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż w garnku. By wzbogacić smak potrawy, dodaj także pokrojony boczek.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć do garnka i chwilę smaż. Dodaj śmietanę i zupę Knorr, wszystko zagotuj.
3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, delikatnie ugniatając tak, aby wszystkie składniki dobrze do siebie przylegały. Posyp żółtym serem. Przykryj i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser się zapiekł.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.