Krewetki to zdecydowanie najpopularniejsze skorupiaki wśród wszystkich owoców morza. Wbrew pozorom w bardzo łatwy i szybki sposób możemy przygotować je samodzielnie w domu. Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym z dodatkiem odpowiedniego ryżu to świetny sposób na błyskawiczny obiad z orientalną nutą.
|
Składniki na 2 porcje:
- Ryż Basmati – 1 torebka
- Krewetki królewskie – 250 g
- Imbir marynowany – 2 łyżki
- Sok z imbiru – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Czosnek – 3 ząbki
- Sos tabasco
- Ocet winny – 2 łyżki
- Limonka – 1 szt.
- Kolendra
- Sól
- Pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. W osolonej wodzie ugotuj ryż Basmati. Dla podkreślenia smaku można dodać do niego 1 ząbek czosnku podsmażony na oliwie.
2. Krewetki usmaż na złoty kolor.
3. Sos: Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i ocet winny. Następnie dodaj dwa ząbki czosnku, marynowany imbir, sok z limonki oraz 3 krople sosu tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj i przepuść przez sitko.
4. Ułóż na talerzu ryż, krewetki i udekoruj potrawę pokrojoną w kawałki limonką, a także gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.