Co kryje się pod tą dźwięcznie brzmiącą nazwą? Może nie wszyscy wiedzą, że jarmuż to odmiana kapusty. Cechuje ją na tyle charakterystyczny wygląd, że nie sposób pomylić jej z żadną inną. Długie, kędzierzawe, tworzące rozetę liście występują w kolorach począwszy od jasnozielonego, poprzez ciemnozielony, fioletowy aż po fioletowo-brązowy. Skąd wzięła się ostatnimi czasy moda na jarmuż? Opowiadają eksperci Knorr: żywieniowiec Iwonna Niegowska oraz Piotr Murawski, szef kuchni.
A oto garść porad od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, który wspomina: Dziś każdy chce choć spróbować, jak smakuje jarmuż. Wielu nie wyobraża sobie swojej kuchni bez niego. Natomiast już dawno miałem okazję, gotować dania z jarmużem, ale wówczas jeszcze nikt się nim tak nie zachwycał. Cieszę się, że dziś coraz częściej gości na stołach Polaków:
Aby jarmuż nie stracił swych właściwości, należy gotować go tak jak brokuły – na parze i nie dłużej niż 2-3 minuty. Po zakupie nie należy przechowywać jarmużu w lodówce dłużej niż 3 dni. Można go również zamrozić. Najlepiej smakuje w sałatkach oraz w sokach. Nadaje się do smażenia, prażenia w piekarniku czy blanszowania, sprawdza się również w zupie.
Z jarmużu można przygotować niebanalną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi – chipsy jarmużowe. Wystarczy jarmuż obtoczyć w sezamie i oliwie z oliwek, a następnie piec w piekarniku ok. 40 minut do momentu, aż chipsy staną się kruche i chrupiące.
Obiad to osobny temat jarmużowy. Fani tej odmiany kapusty, ale też ci, którzy pierwszy raz go spróbują, docenią zupę fasolową z jarmużem. Za jej doskonały smak odpowiadają ponadto pomidory, czosnek i oregano. Dla smakoszy pikantnych zup idealna będzie natomiast zupa z chorizo i jarmużem. Tytułowego zielonego koloru nada zupie właśnie jarmuż, natomiast aromatu – kiełbasa chorizo.
Zupa z chorizo i jarmużem
|
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 250 g chorizo
- 2 Bulionetki warzywne Knorr
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg jarmużu
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
|
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
2. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
3. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.
Źródło: Knorr