Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Zupa z chorizo i jarmużem


Co kryje się pod tą dźwięcznie brzmiącą nazwą? Może nie wszyscy wiedzą, że jarmuż to odmiana kapusty. Cechuje ją na tyle charakterystyczny wygląd, że nie sposób pomylić jej z żadną inną. Długie, kędzierzawe, tworzące rozetę liście występują w kolorach począwszy od jasnozielonego, poprzez ciemnozielony, fioletowy aż po fioletowo-brązowy. Skąd wzięła się ostatnimi czasy moda na jarmuż? Opowiadają eksperci Knorr: żywieniowiec Iwonna Niegowska oraz Piotr Murawski, szef kuchni.

A oto garść porad od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, który wspomina: Dziś każdy chce choć spróbować, jak smakuje jarmuż. Wielu nie wyobraża sobie swojej kuchni bez niego. Natomiast już dawno miałem okazję, gotować dania z jarmużem, ale wówczas jeszcze nikt się nim tak nie zachwycał. Cieszę się, że dziś coraz częściej gości na stołach Polaków:

Aby jarmuż nie stracił swych właściwości, należy gotować go tak jak brokuły – na parze i nie dłużej niż 2-3 minuty. Po zakupie nie należy przechowywać jarmużu w lodówce dłużej niż 3 dni. Można go również zamrozić. Najlepiej smakuje w sałatkach oraz w sokach. Nadaje się do smażenia, prażenia w piekarniku czy blanszowania, sprawdza się również w zupie.
 
Z jarmużu można przygotować niebanalną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi – chipsy jarmużowe. Wystarczy jarmuż obtoczyć w sezamie i oliwie z oliwek, a następnie piec w piekarniku ok. 40 minut do momentu, aż chipsy staną się kruche i chrupiące.

Obiad to osobny temat jarmużowy. Fani tej odmiany kapusty, ale też ci, którzy pierwszy raz go spróbują, docenią zupę fasolową z jarmużem. Za jej doskonały smak odpowiadają ponadto pomidory, czosnek i oregano. Dla smakoszy pikantnych zup idealna będzie natomiast zupa z chorizo i jarmużem. Tytułowego zielonego koloru nada zupie właśnie jarmuż, natomiast aromatu – kiełbasa chorizo.

Zupa z chorizo i jarmużem

Dla czterech osób

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 250 g chorizo
  • 2 Bulionetki warzywne Knorr
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg jarmużu
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania
:

1. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
 
2. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
 
3. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.
Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000