Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni.
Oryginalnym pomysłem będzie zupa na bazie cykorii. Podsmażona cebulka zyska nieco słodyczy, więc szybko stworzy z cykorią dobrze dobraną parę. Delikatny słony akcent osiągniemy dzięki dodatkowi kilku łyżek startego parmezanu.
|
Czas przygotowania: 60 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- cykoria - 450 g
- Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
- woda - 1 litr
- starty parmezan - 4 łyżki
- gałka muszkatołowa
- cebula - 1 sztuka
- ryż - 100 g
- pieprz do smaku
- margaryna - 4 łyżki
- natka pietruszki - pół pęczka
|
Sposób przygotowania:
1. Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stworzyć aromatyczny bulion.
2. Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
3. Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
4. Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
5. Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.