Sposób przygotowania:
1. Wszystkie mięsa, oprócz wątróbki, pokrój na małe kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody.
2. Do naczynia dodaj obrane warzywa, liść laurowy oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia dołóż wątróbkę.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na tłuszczu.
4. Namocz kajzerki w wodzie, a następnie je z niej odciśnij.
5. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia.
6. Aby pasztet miał niepowtarzalny smak, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie.
7. Dodaj wcześniej namoczoną żurawinę i jajka. Wszystko wymieszaj.
8. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź go i pokrój w plastry.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.