Soczyste i aromatyczne dania mięsne z najwyższej półki to bezapelacyjnie obowiązkowa pozycja, na każdym wielkanocnym stole. Świąteczna uczta nie obędzie się bez tradycyjnej pieczeni rzymskiej. Do przygotowania tego typu dania gospodynie domowe przykładają często największą wagę. Chcą by bliscy zasiadając przy świątecznym stole zachwycili się aromatem, który przywita ich od progu oraz niepowtarzalnym smakiem dań, który zapamiętają na długo. Zapach pysznego świątecznego mięsa unoszący się nad stołem na pewno skusi gości i domowników.
|
Składniki:
- Mielone mięso wołowe – 500 g
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Kostka rosołu wołowego – 1 szt.
- Woda – 100 ml
- Musztarda – 1 łyżka
- Szczypiorek
- Chudy wędzony boczek – 8 plastrów
- Jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
|
Sposób przygotowania:
1. Foremkę wysmaruj olejem i wyłóż plastrami boczku.
2. Mięso wołowe przełóż do miski, dodaj pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek oraz musztardę.
3. Kostkę rosołu wołowego rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
4. Ostudzony wywar dodaj do mięsa. Wszystko wyrabiaj około 5 minut.
5. Wyłóż masę do wcześniej przygotowanej foremki.
6. Do środka włóż ugotowane jajka i posiekany szczypiorek.
7. Całość przykryj pozostałym boczkiem i piecz 50 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.