Szlachetny żurek z kminkiem i chrzanem
|
Składniki:
- Boczek wędzony – 150 g
- Włoszczyzna – 0.5 pęczka
- Liść laurowy – 2 szt.
- Ziele angielskie – 4 szt.
- Pieprz czarny – 3 ziarna
- Czosnek – 4 ząbki
- Kminek – 1 łyżeczka
- Chrzan – 1 łyżka
- Woda – 1.5 l
- Śmietana – 3 łyżki
- Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
|
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
2. Po upływie tego czasu wyjmij włoszczyznę i boczek.
3. Następnie w wywarze rozpuść Żurek Knorr i dokładnie go wymieszaj.
4. Wlej śmietanę, dołóż majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
5. Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut.
Żurek z dodatkiem borowików
|
Składniki:
- Borowiki mrożone lub świeże – 6 szt.
- Podgrzybki suszone – 5 szt.
- Woda – 750 ml
- Szalotka – 2 szt.
- Liść laurowy – 1 szt.
- Ziele angielskie – 3 szt.
- Majeranek świeży – 2 gałązki
- Białe wino – 100 ml
- Oliwa – 1 łyżka
- Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
|
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź.
2. Szalotki pokrój w cienkie piórka i zeszklij w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie.
3. Borowiki i suszone podgrzybki przekrój i podsmaż razem z szalotką.
4. Następnie do garnka z grzybami wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż również gałązkę majeranku.
5. W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj Żurek Knorr.
6. Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Przed podaniem oskub listki z gałązki majeranku i posyp nimi zupę.
Źródło: www.knorr.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.