Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.05.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów


W przepięknej scenerii zimowej Kompleksu Rekreacyjno Sportowego Dworzysko w Szczawnie Zdrój, odbył się 12 lutego 2006 roku III Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów. Impreza promowała kuchnię staropolską i myśliwską w ujęciu regionalnym.

Organizatorem Kulinarnego Zlotu Orłów była Spółka Rivendell ze Szczawna Zdroju. Impreza odbyła już po raz trzeci z inicjatywy i przy olbrzymim zaangażowaniu Waldemara Hołówki, Prezesa Zarządu Spółki Rivendell oraz dzięki Klubowi Szefów Kuchni.

Uroczystego otwarcia III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów dokonał gospodarz imprezy Waldemar Hołówka, który pokreślił, że Polska powinna promować to, co ma najlepsze, a więc swoje tradycje kulinarne, w kraju jak i zagranicą. Tezę tę udowadniały poszczególne ekipy, które przygotowały dania wywodzące się z danego regionu. Za autentyczność starej receptury tych potraw i jej wiarygodne odtwarzanie Członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni: Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Theofilos Vafidis oraz Waldemar Hołówka przyznawali, wydane specjalnie na tę okazję certyfikaty.


Goście naszej imprezy mieli okazję posmakować wielu wspaniałych potraw kuchni staropolskiej i myśliwskiej, które przygotowywali najlepsi mistrzowie sztuki kulinarnej w Polsce – mówi Waldemar Hołówka. Chętni mogli też zobaczyć, jak wykonuje się te potrawy oraz poznać ich recepturę. Podczas imprezy wszyscy wspaniale się bawili, nie zabrakło także części artystycznej w wykonaniu Górali z Czarnego Boru. Był czas również na wymianę doświadczeń zawodowych oraz udzielenie wielu cennych rad młodzieży, która uczy się sztuki kulinarnej.

Kuchnię staropolską i myśliwską w oparciu o regionalizm, prezentowali:
  • Podhale – Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Bartosz Kozielski, Dorota Szwajnos
    przygotowali: Gulasz z bejcowanej koziny z hauskami

  • Łódź – Irena Brzeska, Zbigniew Grzejda, Krzysztof Brzeski, Marcin Stańczyk
    potrawa: Kapuśniak z prażuchą

  • Śląsk (ekipa Ambrosa) – Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk, Agnieszka Stępień
    zaprezentowali: Pasztet rozbarski oraz zimny sos z buraczków a także Pieczeń śląską z grzybami z sosem z borówek

  • Śląsk (ekipa Bobra) – Wiesław Bober, Michał Miłek, Tomasz Zatorski
    przygotowali: Karlikowe roladki z wiśniami i jabłkami na sosie leśnym

  • Podkarpackie - Zamek Baranów Sandomierski i Krasiczyn – Marek Łukasiewicz, Beata Zielińska, Kazimierz Idzik, Janusz Pyra, Jacek Barszczak, Cezary Surmiak
    potrawy, które przygotowali to: Hopki Lasowiackie i Przepiórka faszerowana śliwką i grzybami w sosie żurawinowym

  • Dolny Śląsk – Leszek Kołodziej, Grzegorz Wiatrowski, Jarosław Faryna, Sławomir Staniszewski
    zaprezentowali: Indycze szyjki faszerowane wątróbką z kluchami makowymi

  • Dolny Śląsk „Gospoda Babinicz” – Mirosław Sipa, Wojciech Mikuła
    potrawa: Ostry gulasz z wieprza z plackami kartoflanymi okraszony kwaśną śmietaną

  • Kujawsko – Pomorskie – Grzegorz Parczewski, Radosław Danielak, Rafał Godziszewski
    przygotowali: Czernicę bydgoską z golcami i owijką

  • Mazowieckie – Ryszard Dudziak, Sławomir Gańko, Tomasz Słodownik
    przygotowywana potrawa: Zupa orzechowa

Tegoroczne pokazy były przede wszystkim odzwierciedleniem wspaniałej i bardzo smacznej, ale jeszcze nie zawsze docenianej, kuchni polskiej. Nie sposób było skosztować wszystkich potraw regionalnych, a na sam widok wszystkim gościom „ciekła ślinka”.

Wszyscy uczestnicy dostali „certyfikaty Orłów”, puchary a także talerze porcelanowe od sponsora. Puchary w imieniu Prezesa Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej wręczał Dyrektor Wydziału Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki dr Zdzisław Paliga. Waldemar Hołówka został również wyróżniony jako organizator wspaniałej imprezy pucharem i Złotą Księgą Ginessa.

Organizatorzy III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów osobne podziękowania kierują do sponsorów, bez których ta impreza nie miałaby miejsca: Winterhalter Gastronom, PanaGastro, JohnsonDiversey, Wilbo, Nordis, Grabinex, Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji, Piekarnia DIS, Marko – Herbaty Ronefeld, Fabryka porcelany "Krzysztof", Pralnia „Foka”, Kalkomania, Kumago, Elereco, Ges.

Agnieszka Mazur i Anna Seweryn - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Gościnny Rivendell"
(17.02.2006 - 23:47)  (wiesław Bober)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000