
Składniki (na 10 porcji):
- comber barani 1,8 kg
- krewetki 0,2 kg
- rozmaryn
- czosnek
- oliwa z oliwek 0,2 l
- ocet balsamiczny 0,1 l
- czerwone wino 0,2 l
- jarzębina suszona 0,05 kg
- sól
- pieprz
|
omlet
jajka 8 szt.
borowik mrożony 0,3 kg
"haus kyjza" - ser domowy z kminkiem 0,2 kg
sól
pieprz |
Sposób przyrządzenia:
Zamarynowaną baraninę w rozmarynie, czosnku, oliwie, winie i occie nabijamy krewetkami. Obsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek , po czym wkładamy do nagrzanego do 175˚ C pieca, pieczemy 10 minut. Resztę marynaty wlewamy na patelnię z obsmażenia, przelewamy przez sitko, dodajemy resztę wina oraz jarzębinę i redukujemy do odpowiedniej gęstości. Sos zaciągamy masłem, doprawiamy do smaku.
Do omleta ubijamy białka na sztywno, dodajemy przesmażone grzyby i pokrojony ser, dodajemy żółtka - mieszamy, doprawiamy i pieczemy w piecu w dowolnych foremkach w 160˚ C. Na rozgrzane masło dajemy groszek cukrowy i pokrojone śliwki, smażymy chwilkę i doprawiamy do smaku. Całe danie wykładamy i wykrawamy wg. uznania na talerzu.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|