Paweł Ciurzak z Dominium S.A., zwycięzca zeszłorocznego konkursu na najlepszego pizzera tej sieci, zdradza jak przygotować krok po kroku idealną pizzę.
- (…) przygotowanie dobrego ciasta do pizzy (…) W rzeczywistości jest to bardzo proste, trzeba jedynie poznać metodę – mówi pizzer.
Wyrabiając ciasto, w pierwszym kroku należy pokruszone drożdże wymieszać z dwiema łyżkami mąki, odrobiną wody, szczyptą cukru, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianych 800 g mąki dodać odrobinę wody i szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką masę.
Tajemnicą udanego ciasta jest odpowiednie wyrobienie. Ruchy - pewne i szybkie. Brzeg ciasta powinien mieć ok. 1,3 cm grubości.
Na przygotowanie sosu do pizzy są dwa sposoby. Pierwszy z nich – podsmażyć pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (alternatywnie z puszki) z posiekanym czosnkiem i wybranymi ziołami oraz przyprawami (bazylia, oregano, papryka, tymianek etc.), aż do uzyskania gęstego sosu.
- Drugim sposobem jest wykorzystanie koncentratu pomidorowego, rozcieńczonego wodą lub oliwą i doprawionego ziołami – zdradza najlepszy pizzer w Dominium.
Bardzo ważna jest kolejność układania składników na cieście. Najpierw sos, potem ser – rozprowadzany np. metoda „solniczki” (poprzez potrząsanie dłońmi), na koniec wybrane składniki, układane od brzegów pizzy do środka.
- Układając składniki, należy traktować pizzę jako sumę odrębnych kawałków, z których każdy powinien być taki sam – radzi Paweł Ciurzak.
Tak przygotowaną pizzę można upiec w piecu rozgrzanym do temperatury 220°C. Placek będzie gotowy po ok. 15 – 20 min, znakiem rozpoznawczym jest roztopiony ser i zarumienione brzegi.
Opr. Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl, foto: materiały prasowe Dominium S.A.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.