Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Idealna pizza według Pawła Ciurzaka


nullPaweł Ciurzak z Dominium S.A., zwycięzca zeszłorocznego konkursu na najlepszego pizzera tej sieci, zdradza jak przygotować krok po kroku idealną pizzę.

- (…) przygotowanie dobrego ciasta do pizzy (…) W rzeczywistości jest to bardzo proste, trzeba jedynie poznać metodę – mówi pizzer.

Wyrabiając ciasto, w pierwszym kroku należy pokruszone drożdże wymieszać z dwiema łyżkami mąki, odrobiną wody, szczyptą cukru, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianych 800 g mąki dodać odrobinę wody i szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką masę.

Tajemnicą udanego ciasta jest odpowiednie wyrobienie. Ruchy - pewne i szybkie. Brzeg ciasta powinien mieć ok. 1,3 cm grubości.

Na przygotowanie sosu do pizzy są dwa sposoby. Pierwszy z nich – podsmażyć pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (alternatywnie z puszki) z posiekanym czosnkiem i wybranymi ziołami oraz przyprawami (bazylia, oregano, papryka, tymianek etc.), aż do uzyskania gęstego sosu.

- Drugim sposobem jest wykorzystanie koncentratu pomidorowego, rozcieńczonego wodą lub oliwą i doprawionego ziołami – zdradza najlepszy pizzer w Dominium.

Bardzo ważna jest kolejność układania składników na cieście. Najpierw sos, potem ser – rozprowadzany np. metoda „solniczki” (poprzez potrząsanie dłońmi), na koniec wybrane składniki, układane od brzegów pizzy do środka.

- Układając składniki, należy traktować pizzę jako sumę odrębnych kawałków, z których każdy powinien być taki sam – radzi Paweł Ciurzak.

Tak przygotowaną pizzę można upiec w piecu rozgrzanym do temperatury 220°C. Placek będzie gotowy po ok. 15 – 20 min, znakiem rozpoznawczym jest roztopiony ser i zarumienione brzegi.

Opr. Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl, foto: materiały prasowe Dominium S.A.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"a gdzie sa takie konkursy na pizzera ???"
(28.01.2009 - 11:01)  (alan)
"No tak..."
(01.02.2009 - 19:22)  (Łukasz Szewczyk)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000