Składniki: | schab cielęcy | 1,5 kg | cytryny | 2 duże | madera lub porto | 300 ml | śmietanka | 200 ml | cukier | 4 łyżki | ocet winny | 4 łyżki | rosół | 400 ml | sól, pieprz, estragon | rodzynki | 100 g | cebulki | 200 g | sklarowane masło | masło | 100 g | wątróbka cielęca | 800 g | cebule | 3 duże | śmietana | 200 ml | koszyczki z kruchego ciasta | 10 |
| |
Wykonanie: Mięso pociąć na plastry, lekko posolić, posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem. Przygotować sos: z cukru i octu winnego zrobić lekki karmel wlać sok wyciśnięty z cytryn i rosołu, gotować ok. 10 min. Wlać 200 ml. Porto, śmietankę i chwile gotować. Wrzucić surowe masło, gotować do częściowego zredukowania, odstawić. Usmażyć cebulkę na maśle dodać sparzone rodzynki, sól pieprz, estragon (szczyptę) wlać resztę porto, dusić przez chwilę. Wątrobę i cebulę usmażyć cielęcinę na maśle i przełożyć do sosu, lekko dusić. Rozłożyć koszyczek z ciasta na środku talerza, napełnić wątróbką. Na około porozkładać mięso, polać sosem i przekładać cebulką z rodzynkami.
dodatki: budyń z kaszy jaglanej, szparagi.
Autorzy:
Barbara Rataj
Anna Gościej
Zamek Sucha Beskidzka
Restauracja "Kasper Suski"
ul. Zamkowa 1
34-200 Sucha Beskidzka
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|