Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Cielęcina w sosie cytrynowym


Składniki:
schab cielęcy1,5 kg
cytryny2 duże
madera lub porto300 ml
śmietanka200 ml
cukier4 łyżki
ocet winny4 łyżki
rosół400 ml
sól, pieprz, estragon
rodzynki100 g
cebulki200 g
sklarowane masło
masło100 g
wątróbka cielęca800 g
cebule3 duże
śmietana200 ml
koszyczki z kruchego ciasta10






Wykonanie:
Mięso pociąć na plastry, lekko posolić, posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem. Przygotować sos: z cukru i octu winnego zrobić lekki karmel wlać sok wyciśnięty z cytryn i rosołu, gotować ok. 10 min. Wlać 200 ml. Porto, śmietankę i chwile gotować. Wrzucić surowe masło, gotować do częściowego zredukowania, odstawić. Usmażyć cebulkę na maśle dodać sparzone rodzynki, sól pieprz, estragon (szczyptę) wlać resztę porto, dusić przez chwilę. Wątrobę i cebulę usmażyć cielęcinę na maśle i przełożyć do sosu, lekko dusić. Rozłożyć koszyczek z ciasta na środku talerza, napełnić wątróbką. Na około porozkładać mięso, polać sosem i przekładać cebulką z rodzynkami.


dodatki: budyń z kaszy jaglanej, szparagi.





Autorzy:





Barbara Rataj


Anna Gościej






Zamek Sucha Beskidzka


Restauracja "Kasper Suski"


ul. Zamkowa 1


34-200 Sucha Beskidzka




Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000