Składniki: | Górka cielęca | 1,7 kg | Cebulka szalotka | 100 g | Pieczarki | 200 g | Świeży rozmaryn | 3-4 gałązki | Ziemniaki | 1,5 kg | Marchew | 1 kg | Masło | 1 kostka | Mąka | 100 g | Śmietana 36 % | 100 ml | Sok z cytryny i pomarańczy | Sól, pieprz | Rosół | 200 ml |
|  |
Wykonanie: Gotujemy marchew, odcedzamy, dodajemy do smaku sok z pomarańczy 50 g masła. Gotujemy ziemniaczki, doprawiamy gałką muszkatołową i natką pietruszki. Wyciskamy ( pure ) na blachę i wkładamy do pieca nagrzanego do 200°C na 10 min. Mięso podsmażyć, odstawić na blachę i odstawić do pieca na 10 min. W 150°C. W tym czasie robimy sos. Podsmażyć cebulkę i pieczarki na maśle, dodać śmietanę i rosół doprawić rozmarynem, solą i pieprzem.
 Autorzy:
Kiełbasa Barbara
Marcin Maciąg
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|