Składniki: | comber króliczy | 1800 g | rzodkiewka | 1200 g | masło | 40 g | ocet winny | 100 g | ciemny wywar cielęcy | 1000 g | papryka świeża | 500 g | cukinia | 600 g | marchew | 500 g | por | 350 g | susz cebulowy | 40 g | bakłażan | 500 g | mąka | 250 g | mleko | 250 g | jaja | 2 szt. | Do smaku: | bazylia, olej, cukier, sól, pieprz, rozmaryn |
| |
Wykonanie:
Przepis na nadzienie do naleśników: Bakłażan, cukinię, marchew, por, paprykę czerwoną ( posmarować olejem i zapiec aby zdjąć skórę ) pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, papryka ( na ostro ). Wsypać tarty parmezan aby związać warzywa. Do ciasta oregano ( lub bazylia, majeranek ) usmażyć z jednej strony przekroić na pół zwinąć w rożek i nadziewać. Rożki posmarować karmelem ( z odrobiną cytryny ) smażyć w 160 °C 10 – 15 min. Rzodkiewkę obrać ze skórki zagotować, odcedzić, zostawić wodę. Do karmelu dodać masło, wodę z rzodkiewek, wrzucić rzodkiewki. Odstawić jak się zagotuje.
Sos z cielęciny: (czas przygotowywania ok. 6 godz.) Kości cielęce pieczemy w piekarniku w temp 200°C 1 godz. Warzywa ( marchew, cebula, seler ) zetrzeć na tarce, zapiec z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przypieczone kości wkładamy do naczynia z warzywami, zalewamy wodą. Gotujemy ok. 5 godz. Na małym ogniu.
Comber: Comber trybujemy, posypujemy solą i pieprzem. Faszerujemy drylowanymi wiśniami. Zawijamy w roladę. Pieczemy na rozgrzanej patelni ok. 10 min. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160°C i pieczemy 7-8 min. Po upieczeniu wkładamy do sosu z cielęciny. Gotujemy ok. 40 min.
Autorzy:
Rafał Gromulski
Małgorzata Szewczyk
recepcja@PalacMierzecin.pl
(095) 76 12 211
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|