Składniki: | Polędwica: | polędwica wołowa | 200 g | boczek wędzony gotowany | 70 - 100 g | śliwki kalifornijskie | 2 szt. | Do smaku: | musztarda, mieszanka przypraw: ( czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz naturalny, tymianek, majeranek ) | olej | sól peklująca | Sos: | borowiki | 50 g | cebula | 30 g | śmietanka 30 % | 4 łyżki stołowe | natka pietruszki | sól, pieprz, wegeta |
| |
Przygotowanie polędwicy: Polędwicę wyporcjować, naszpikować boczkiem i śliwka, natrzeć musztardą, przyprawami i solą peklującą. Bok polędwicy obwiązać boczkiem i spiąć wykałaczką. Mięso zalać olejem i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Przygotowanie sosu: Cebulę zeszklić, dodać borowiki, podsmażyć, dodać śmietanę, natkę pietruszki i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić przyprawami do smaku.
Dodatki: Ziemniaki z parmezanem, surówka z selera. Ugotowane ziemniaki, podsmażyć w głębokim tłuszczu i obtoczyć w serze wymieszanym z natka pietruszki. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać miód, uprażone orzechy włoskie i wymieszać.
Autorzy:
Arkadiusz Czarnik
Danuta Maciuszko
tel. 017 85-26-406
email dworek@dworek.rzeszow.pl
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|