Składniki: | schab lub szynka z dzika | 1,40 kg | szynka wiejska ze słoninką | 300 g | ogórek kiszony | 100 g | boczek wędzony | 100 g | cebula | 100 g | masło | 100 g | Do smaku: | sól, pieprz, czosnek, majeranek | Sos borowikowy: | świeże lub mrożone borowiki | 200 g | cebula | 50 g | masło | 50 g | śmietana słodka 30 % | 200 ml | mąka | 30 g | Do smaku: | sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony | Sakwa: | Kapusta świeża | 10 liści | por | 1 szt. | boczek | 400 g | ziemniaki | 700 g | cebula | 200 g | koper świeży | 1 pęczek | Do smaku: | sól, pieprz |
| |
Wykonanie: Mięso z dzika zabejcować na 48 godzin w zalewie z marchwi, pietruszki, selera, pora, cebuli, czosnku sporządzonej na winie czerwonym i oleju. Boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony pokroić w drobne paski, podsmażyć na maśle 2-3 minut i wystudzić. Płat mięsa (ok. 120 g) rozklepać, nałożyć wystudzony farsz, zwinąć w roladę, obłożyć, plastrami szynki. Całość zawinąć w folię aluminiową, piec w piecu o temp. 140-150°C przez 10 - 14 minut.
Sos borowikowy: Borowiki kroimy w kostkę. Podsmażamy z cebulą na maśle. Delikatnie oprószamy mąką dodajemy śmietanę, sól, pieprz, tymianek.
Sakwa: Parzymy kapustę. Ugotowane ziemniaki chłodzimy i rozdrabniamy w kostkę. Boczek, cebulę podsmażamy dodajemy ziemniaki, koper, sól i pieprz. Faszerujemy sparzoną kapustę nadając kształt sakiewki.
Autorzy:
Radosław Górczyński
Paweł Jasiński
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|