Hotel Litwor - Zakopane Autorami przepisu są: Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z hotelu Litwor w Zakopanem
Składniki: | Ślimaki konserwowe | Szpinak | 300 g | Czosnek | 10 ząbków | Śliwki | 6 szt. | Śmietana 30% | 100 g | Chleb biały | 80 g | Mąka | 100 g | Jajka | 3 szt. | Wino czerwone | 100 ml | Porto |
| Rumiany | 400 g | Jabłka Reneta | 3 szt. | Cukier | 60 g | Ocet winny | 100 ml | Orzechy włoskie | 10 g | Polędwica wieprzowa | 6 szt. | Trufle | 3 szt. | Szynka parmeńska | 250 g | Koniak | 100 g |
|
Sposób przyrządzania:
Podsmażamy ślimaki na maśle z czosnkiem, podlewamy koniakiem i redukujemy, dodajemy trufle. Nacinamy polędwiczki, faszerujemy i obsmażamy. Ze szpinaku, czosnku, śliwek, śmietany, chleba, jajek i mąki robimy mus. Tak przyrządzony mus rozsmarowujemy na szynce parmeńskiej, układamy polędwiczki i zawijamy. Pieczemy w folii 20 minut w 190 stopniach. Na sos redukujemy wino i porto, dolewamy rumiany i redukujemy do konsystencji sosu, dodajemy orzechy. Z jabłek wycinamy jelonki i karmelizujemy z octem.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|