Hotel Litwor - Zakopane Autorami przepisu są: Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z hotelu Litwor w Zakopanem
Składniki: | Ślimaki konserwowe | Jajka | 3 szt. | Mąka | 300 g | Polenta | 60 g | Seler | 100 g | Marchewka | 100 g | Wątróbka gęsia | 120 g | Ser ricotta | 50 g |
| Białe wino | 150 ml | Pomidory | 200 g | Rydze | 100 g | Bakłażan | 1 szt. | Śmietana 30% | 100 g | Masło | Czosnek | Parmezan |
|
Sposób przyrządzania:
Z mąki, dwóch żółtek, 1 jaj i polenty wyrabiamy ciasto. Podsmażamy marchewkę, seler i czosnek. Dodajemy ślimaki i pomidory. Z ciasta wycinamy trójkąty, układamy wątróbkę, farsz ślimakowy i ser. Zlepiamy pierożki i pieczemy 10 minut. Rydze smażymy na maśle z czosnkiem i cebulą, z upieczonego bakłażana robimy mus z dodatkiem śmietany. Z białego wina i pomidorów przygotowujemy sos.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|