Pod Różą - Kraków Autorami przepisu są: Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji „Pod Różą” z Krakowa.
Składniki: | Ciasto francuskie | 40 dag | Ślimaki | 48 szt. | Pistacje | 10 dag | Szczypiorek | 1 pęczek | Jajko | 1 szt. | Oliwa z oliwek | 100 ml | Ocet balsamiczny | 50 ml | Ocet z białego wina | 50 ml | Grzybki marynowane | 40 dag |
| Duża cebula | 1 szt. | Tarta grana padano | 7 łyżek | Zielona pietruszka | 1 pęczek | Cytryny | 2 szt. | Mascarpone | 60 dag | Śmietanka 30% | 100 ml | Pomidory | 3 szt. | Sól i pieprz do smaku |
|
Sposób przyrządzania:
Z ciasta francuskiego wyciąć po 3 dyski na porcję o różnej średnicy. Ślimaki sparzyć, wystudzić, dodać oliwę z oliwek, ocet winny, pokrojony szczypiorek, sól i pieprz, pistacje sparzyć, obrać i drobno pokroić. Mascarpone wymieszać z posiekanym czosnkiem, pistacjami, tartą graną, sokiem z cytryny i śmietanką. Doprawić do smaku. Grzybki marynowane pokroić, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz, pomidory sparzyć i sporządzić konkase.
Wydawanie: Dyski przekładać na przemian z musem mascarpone, wokół którego układamy ślimaki. Taką piramidkę posypujemy pistacjami, na około rozkładamy sałatkę z grzybków. Dekorujemy konkase i gałązkami szczypiorku.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|