Wierzynek - Kraków Autorami przepisu są: Michał Lelek i Marcin Sołtys z restauracji Wierzynek z Krakowa
Składniki: | Ciasto filo | Ślimaki konserwowe | Wino czerwone | 0,75 ml | Foie gras | 10 dag | Tymianek | 4 gałązki | Cebula czerwona | 10 dag | Dymiglas | 0,5 l | Masło | 20 dag | Żółtko | 2 szt. |
| Woda | 50 ml | Szpinak | 40 dag | Czosnek | 10 dag | Grasica cielęca | 40 dag | Pietruszka zielona | 1 pęczek | Wino białe | 250 ml | Borowiki | 30 dag | Sól i pieprz |
|
Sposób przyrządzania:
Sos z wina: Podsmażamy cebulę na ¼ masła, dorzucamy ślimaki, zalewamy czerwonym winem i dorzucamy tymianek. Redukujemy wino, dodajemy dymiglas i foie gras. Doprawiamy solą i pieprzem.
Grasicę dusimy osobno w białym winie. Szpinak smażymy na maśle z czosnkiem. Z ciasta filo wycinamy okręgi i pieczemy w piecu na 170 stopniach 4 minuty. Borowiki podsmażamy z czosnkiem i masłem i posypujemy pietruszką.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|