Wierzynek - Kraków Autorami przepisu są: Michał Lelek i Marcin Sołtys z restauracji Wierzynek z Krakowa
Składniki: | Ciasto filo | Bulion warzywny | 300 ml | Pietruszka | 4 pęczki | Ślimaki konserwowe | 36 szt. | Wino białe | 0,5 l | Cebula czerwona | 10 dag | Czosnek | 2 dag | Masło | 15 dag |
| Makaron sojowy | Pomidor cherry | 18 szt. | Olej do głębokiego smażenia | Sos śmietanowy: | Śmietana 30% | 0,5 l | Cebula | 10 dag | Czosnek | 2 dag | Pietruszka zielona | 1 pęczek |
|
Sposób przyrządzania:
Pietruszkę blanszujemy w wodzie z cukrem, następnie hartujemy, miksujemy z bulionem, dodajemy sól, pieprz, ślimaki i dusimy w białym winie z czosnkiem, cebulą i klarowanym masłem.
Sos biały: śmietanę redukujemy razem ze ślimakami, cebulą, czosnkiem i pietruszką.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|