Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
„Gruszkowa Subtelność”




Mus czekoladowo – gruszkowy:

  • 30 g masła
  • 35 g brązowego cukru
  • 50 g miodu wrzosowego
  • 6 gruszek
  • szczypta papryki chili
  • 0,5 laski waniliowej
  • 50 g wina Cabernet
  • 2 żółtka
  • 120 g serka mascarpone
  • 20 g cukru
  • 120 g śmietany 30%
  • 60 g czekolady ciemnej


Sposób przyrządzenia:

Roztopić masło na patelni dodać cukier i miód. Gruszki pokroić w kostkę. Obrumienić na złoto. Gdy zaczną pokrywać się karmelem dodać wanilię rozciętą wzdłuż i wydrapaną. Smażyć 6 – 7 minut. Do smażonych gruszek dodać wino, paprykę i odparować.

Żółtka utrzeć na biało z cukrem. Dodać do serka mascarpone i połączyć z ubitą śmietaną.

Czekoladę rozpuścić do 45 stopni Celsjusza. Dodać do masy serowej i połączyć ze smażonymi gruszkami.


Mus kasztanowy:

  • 2 żółtka
  • 100 g serka mascarpone
  • 20 g cukru
  • 60 g naturalnej pasty kasztanowej MEC 3
  • 4 g żelatyny
  • 120 g śmietany 30%


Sposób przyrządzenia:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do serka mascarpone. Ubitą śmietanę połączyć z kasztanem, masą serową, rozpuszczoną żelatyną i delikatnie wymieszać.


Żelka borówkowa:

  • 400 g borówek
  • 100 g cukru
  • 10 – 15 g żelatyny


Sposób przyrządzenia:

Borówki zagotować z cukrem. Przetrzeć przez sito i wymieszać z żelatyną.


Gruszki gotowane z sosem waniliowym:

  • 2 gruszki
  • 60 g cukru
  • 1 laska waniliowa
  • sos waniliowy
  • 100 g śmietany 30%
  • gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko


Sposób przyrządzenia:

Z gruszek wydrążyć półkule i ugotować w syropie cukrowym z wanilią i gałką muszkatołową.

Śmietanę podgrzać z rozciętą na pół laską waniliową. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać odrobinę śmietany. Przelać całość do garnuszka i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przelać przez sito i przestudzić.


Blat biszkoptowy:

  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 150 g mączki migdałowej
  • 40 g kakao


Sposób przyrządzenia:

Żółtka ubić z połową cukru dodać rozpuszczone masło. Połączyć z ubitym białkiem i resztą cukru. Do masy dodać przesianą mąkę, kakao oraz mączkę migdałową. Wymieszać, rozsmarować na papierze silikonowym i odpiekać w temperaturze 220 stopni Celsjusza.


Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Jan i Alina Kachlicki



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000