Składniki: - 200 g wątroby z dorsza
- 300 g wątroby z sarny
- 150 g Soli
- 300 g ciasta francuskiego
- 80 g sera koziego
- 8 jajek
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 20 g suszonych pomidorów włoskich
- 10 g Mata Nori
- 200 g borowików
- 200 g kurek
| - 150 g malin
- 100 ml Ginu
- 50 g masła
- 100 ml Anyżówki
- 50 g cebuli
- balsamino sos
- szałwia świeża
- oliwa z oliwek
- cukier
- sól
- pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę z dorsza zmiksować z solą, dodać ubite jajko, doprawić do smaku. Wątróbkę z sarny zmiksować z ubitą na sztywno pianą, doprawić. Wątroby wylać warstwami do wcześniej wyłożonych ciastem francuskim foremek przekładając sosem z koziego sera i jaj. Piec w temperaturze 190°C ok. 20 minut.
Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażyć na oliwie z oliwek z masłem i cebulą, pod koniec smażenia dodać borówkę, całość doprawić solą i pieprzem, dodać ocet balsamiczny. Tak przygotowane grzyby zawinąć w Mate Nori.
Sos z malin z ginem i szałwią przetrzeć przez sito zaś z żółtek i anyżówki ubić na parze pianę.
Całość dania dekoracyjnie ułożyć na talerzu i polać sosami.
Przygotował: Artur Meller - Restauracja BROVARIA
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|