Składniki: - 700 g schabu z dzika
- 150 g brusznicy
- 250 g szynki złotnickiej
- 100 g szpinaku
- 450 g grzybów
- 150 g mąki
- 200 g polskiego twarożku koziego
- 50 g dzięgielówki
| - 30 g szałwii ogrodowej
- 20 g macierzanki
- 300 g pigwy ogrodowej
- 70 g masła
- 60 g oliwy z oliwek
- jajko
- sól
- pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Schab z dzika marynujemy w dziegielówce przez 24 h, następnie rozbijamy mięso na cienkie płaty. Szynką złotnicką wykładamy formę posmarowanę masłem, przykrywamy rozbitym mięsem, w środek układamy brusznicę i pieczemy w piecu nagrzanym do temperatury 155°C przez 25 minut.
Robimy mini pierogi z farszem z koziego twarożku i gotujemy w soku z pigwy ogrodowej, następnie smażymy na maśle z dodatkiem szałwi ogrodowej.
Grzyby leśne (prawdziwki) – drobno pokrojone smażymy z czosnkiem, cebulą, szalotką i macierzanką.
Pigwę gotujemy – kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku tak, by powstał gęsty winegret.
Do dekoracji używamy wysuszonej szynki złotnickiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|