Prawdziwa feta jest tylko grecka - uznał we wtorek 25.10.2005 roku Europejski Trybunał Sprawiedliwości, utrzymując w mocy rejestrację tej nazwy wyłącznie dla znanego sera solankowego produkowanego w Grecji.
 "Dzięki wzajemnemu oddziaływaniu szczególnych czynników naturalnych i ludzkich, a w szczególności tradycyjnej metodzie wytwarzania, bezwzględnie wymagającej odsączania serwatki bez ciśnienia, Ser Feta zdobył wyjątkowe uznanie międzynarodowe" - zaznaczył Trybunał w komunikacie.
Być może, że Grecja nie dysponuje aż 360 rodzajami sera – jak Generał de Gaule wyraził się o Francji w swojej klasycznej frazie. Ale każdemu wiadomo, że to Grecy produkcję (technologię) sera w Grecji wynaleźli i zapoczątkowali. I to ją, do dnia dzisiejszego, przekazują z pokolenia na pokolenie, tak samo uwodzicielską i pełną smaku.
Ser Feta jest najbardziej znanym z greckich serów. Produkowany na terenie całego kraju. Jednak przyjęło się, że najlepsza jego odmiana pochodzi z terenów północnej Grecji, a jego dzieje sięgają czasów Homera.
 "W chwilach odpoczynku od muzyki i uciech z Eurydyką, Orfeusz pozwalał sobie na małe kulinarne szaleństwo - odrobinę lekko słonego, aromatycznego, rozpływającego się w ustach sera..."
Na pewno tak właśnie chcieliby greccy producenci reklamować ten specjał jako narodową dumę, tradycyjną potrawę Greków od czasów homeryckich.
Według mitologii greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu. Jedna z legend głosi, iż pierwszym wytwórcą był jeden z cyklopów. Hodował pulchne owce, a ich doskonałe mleko wykorzystywał do robienia sera. Przysmak odkrył podczas swojej niekończącej się podróży Ulisses.
Historyczny przepis na fetę znajduje się w XIV-wiecznej weneckiej książce kucharskiej pt. „Libro per cuoco".
 Czas na coś dobrego:
Sałatka z Fetą
Składniki: Puszka tuńczyka w zalewie własnej
Ser Feta - 250 gram
Sałata zielona (do wyboru) może być mix sałatkowy zimowy lub lodowa, maślana itp.
Oliwa z oliwek - 6 łyżek
Oregano - 1 łyżeczka
Sok z cytryny - 4 łyżki
Sól i pieprz
Łączymy wszystkie składniki razem i smacznego – nie zapominajmy o chrupiącym ciemnym chlebie. Theofilos VafidisPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|