Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Prawdziwy ser Feta jest tylko grecki

Zobaczcie państwo:
Feta część II

Prawdziwa feta jest tylko grecka - uznał we wtorek 25.10.2005 roku Europejski Trybunał Sprawiedliwości, utrzymując w mocy rejestrację tej nazwy wyłącznie dla znanego sera solankowego produkowanego w Grecji.

"Dzięki wzajemnemu oddziaływaniu szczególnych czynników naturalnych i ludzkich, a w szczególności tradycyjnej metodzie wytwarzania, bezwzględnie wymagającej odsączania serwatki bez ciśnienia, Ser Feta zdobył wyjątkowe uznanie międzynarodowe" - zaznaczył Trybunał w komunikacie.

Być może, że Grecja nie dysponuje aż 360 rodzajami sera – jak Generał de Gaule wyraził się o Francji w swojej klasycznej frazie. Ale każdemu wiadomo, że to Grecy produkcję (technologię) sera w Grecji wynaleźli i zapoczątkowali. I to ją, do dnia dzisiejszego, przekazują z pokolenia na pokolenie, tak samo uwodzicielską i pełną smaku.

Ser Feta jest najbardziej znanym z greckich serów. Produkowany na terenie całego kraju. Jednak przyjęło się, że najlepsza jego odmiana pochodzi z terenów północnej Grecji, a jego dzieje sięgają czasów Homera.

"W chwilach odpoczynku od muzyki i uciech z Eurydyką, Orfeusz pozwalał sobie na małe kulinarne szaleństwo - odrobinę lekko słonego, aromatycznego, rozpływającego się w ustach sera..."

Na pewno tak właśnie chcieliby greccy producenci reklamować ten specjał jako narodową dumę, tradycyjną potrawę Greków od czasów homeryckich.

Według mitologii greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu. Jedna z legend głosi, iż pierwszym wytwórcą był jeden z cyklopów. Hodował pulchne owce, a ich doskonałe mleko wykorzystywał do robienia sera. Przysmak odkrył podczas swojej niekończącej się podróży Ulisses.

Historyczny przepis na fetę znajduje się w XIV-wiecznej weneckiej książce kucharskiej pt. „Libro per cuoco".

Czas na coś dobrego:

Sałatka z Fetą

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w zalewie własnej

  • Ser Feta - 250 gram

  • Sałata zielona (do wyboru) może być mix sałatkowy zimowy lub lodowa, maślana itp.

  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek

  • Oregano - 1 łyżeczka

  • Sok z cytryny - 4 łyżki

  • Sól i pieprz

Łączymy wszystkie składniki razem i smacznego – nie zapominajmy o chrupiącym ciemnym chlebie.

Theofilos Vafidis

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.


Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

 


"Feta - pychota"
(06.01.2006 - 11:21)  (Anka)
"Feta - pychota"
(06.01.2006 - 11:26)  (Teo V)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000