Składniki na 10 porcji: - Polędwiczki wieprzowe - 1000 g
- Podgrzybki - 500 g
- Cebula - 100 g
- Kasza gryczana - 200 g
- Jaja - 2 szt.
- Pomidor - 1000 g
- Boczek wędzony - 150 g
- Kozi ser - 200 g
| - Maślanka - 100 ml
- Szczypiorek - 30 g
- Ziemniaki - 500 g
- Wiśnie mrożone - 300 g
- Wino czerwone (wytrawne) - 300 ml
- Anyżówka - 50 g
- Rozmaryn świeży, tymianek świeży
- Sól, pieprz biały
|
Sposób przyrządzenia: Podgrzybki podsmażyć z cebulą, dodać ugotowaną kaszę gryczaną, jajka zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Oczyszczoną z błon i tłuszczu polędwiczkę rozciąć na płat, przesmarować masą z podgrzybków i zrolować. Piec zawinięte w folię aluminiową przez 17 min. w temp. 170 stopni C.
Przygotować masę z koziego sera, maślanki i szczypiorku, pomidory obrać ze skóry, pokroić w cząstki owinąć boczkiem, ułożyć w okrągłych foremkach i zalać masą z sera. Wiśnie zagotować w czerwonym winie, dodać świeży rozmaryn zagęścić mąką ziemniaczaną i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dodać anyżówkę. Ziemniaki pociąć w julienne zwinąć w małe gniazda i smażyć w głębokim tłuszczu.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|