Normatyw surowcowy na 8 porcji: - 1,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 10 goździków
- ½ szklanki wywaru z jarzyn (bulion Winiary)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
| - 1 puszka ananasa
- żurawina
- oliwa z oliwek
- kurkuma lub curry
- przyprawa do mięs Winiary
- sól, ocet, zioła do dekoracji (rozmaryn, tymianek)
|
Sposób przyrządzenia: Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczkę mięso nacieramy solą, wyrabiając dłońmi przez 2 minuty. Szpikujemy goździkami, smarujemy oliwą, przekładamy do brytfanny, do której wlewamy na spód 2 łyżki oliwy. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 ºC. Wywar z warzyw łączymy z sokiem z ananasów i od czasu do czasu podlewamy po wierzchu piekące się mięso. Gdy się zrumieni i zmięknie, zlewamy do rondelka wytworzony sos, mięso smarujemy miodem i posypujemy cukrem, okładamy krążkami ananasa i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Rondelek z sosem wstawiamy na niewielkim ogniu. Gdy sos się zagotuje łączymy rozprowadzoną w niewielkiej ilości mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy, gdy trzeba delikatnie doprawiamy do smaku. Upieczoną szynkę wyciągamy na półmisek, usuwamy goździki, kroimy w zgrabne porcje (plastry) okładamy ananasami. Sos gdy trzeba cedzimy przez perlonowe sito, podajemy sos gorący w sosjerce. Porcje mięsa kładziemy na zastawie i dekorujemy.
Dodatek skrobiowy: kulki ziemniaczane, kulki migdałowe, ziemniaki księżnej: - 1 kg ziemniaków
- 3 żółtka
- gałka muszkatołowa (owoc)
- sól, bułka tarta i jajko (do panierki)
Masa ziemniaczana:
Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Jeśli po ugotowaniu są zbyt wilgotne, należy je odparować w piekarniku na blasze w temp. 160 ºC. Przetarte ziemniaki wymieszać z żółtkiem, doprawić solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Kulki ziemniaczane:
Z masy ziemniaczanej formować wałeczki, pokroić na kawałki długości 2,3 – 3 cm i formować z nich kuleczki. Panierować w jajku i bułce tartej. Następnie smażyć we fryturze ( temp. Smażenia 170 ºC – 180 ºC ).
Ziemniaki księżnej:
Wieżyczki z masy ziemniaczanej wycisnąć z woreczka zakończonego gwieździstą tuleją na blachę do pieczenia natłuszczoną wcześniej masłem i oprószoną mąką, czubek wieżyczki posmarować płynnym masłem albo żółtkiem. Ziemniaki piec w piekarniku na złoto brązowo w temp. 180 ºC – 200 ºC.
Dodatek jarzynowy: zestaw sałat
- 1 szt. Lollo Rosso czerwona
- 1 szt. Lollo Rossa Biała
- 1 szt. Frisse lub Roszponka
- dresing (Winiary Śmietanowy) lub sos Winiary do sałatek
- sól
Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Wyporcjować, po wierzchu polać sosem sałatkowym.
Dekoracja: plastry ananasa panierowane w płatkach migdałowych z suszoną śliwką, żurawiną, pomidorami koktajlowymi: - puszka ananasa
- suszone śliwki
- żurawina
- migdały
- pomidorki koktajlowe
- mąka, jaja do panierowania, olej
Plaster ananasa obtoczyć w mące, jajkach i wiórkach kokosowych, a następnie smażyć w ciekłym tłuszczu (olej) tak długo, aż stanie się brązowy. Na plastrze ułożyć suszoną śliwkę.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|