Mięso: - 70 dkg piersi z kurczaka
- ½ szklanki piwa ciemnego (najlepsza Warka Strong)
- ½ szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
| - 1 torebka przyprawy Kotany Gyros
- 2 kostki bulion warzywny Winiary
|
Pierzynka I: - 1 kg cebuli
- 8 ogórków kiszonych lub korniszonów
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- papryka konserwowa lub świeża w dowolnych kolorach
| - Vegeta, świeżo mielony pieprz
- keczup pikantny Pudliszki
- majonez Winiary
- kapusta pekińska
|
Pierzynka II: - 1 kg cebuli
- grzybki marynowane
- czerwona fasolka konserwowa
- papryka konserwowa lub świeża w dowolnych kolorach
| - czerwona kapusta pasteryzowana z jabłkami
- Vegeta, świeżo mielony pieprz
- keczup pikantny Pudliszki
- majonez Winiary
|
Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę, wlać do nich piwo, oliwę oraz przyprawę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (najlepiej na 12 godzin).
Przygotowanie potrawy zaczynamy od krojenia cebuli. Cebulę należy pokroić dość drobno. W tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy na nią zapeklowane mięso. Na patelnię, pamiętajmy nie dodajemy tłuszczu, bo mięso jest zalane ½ szkl. oliwy lub oleju.
Mięso smażymy na dość mocnym ogniu, a kiedy wyparuje z niego płyn, dolewamy rozpuszczone w ½ szkl. wody dwie kostki bulionowe, przykrywamy i dusimy na mniejszym ogniu 10 minut. Gorące mięso przekładamy do miseczek i przykrywamy pierzynką z cebuli. Na cebulę kładziemy warstwę pokrojonej w kostkę papryki. Paprykę smarujemy nie zbyt gruba warstwą keczapu. Następnie kroimy warstwę ogórków. Na ogórki wysypujemy kukurydzę. Teraz do majonezu dodajemy 4 łyżki gęstej śmietany i pieprz. Smarujemy pierzynkę dokładnie. Następnie siekamy kapustę i mieszamy ją z Vegetą. Odciskamy nadmiar wody i przykrywamy bardzo dokładnie jak pierzynką. Danie powinno dokładnie ostygnąć. Podawać z pieczywem albo z ziemniakami z grilla.
Smacznego.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|