Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Gyros pod pierzynką




Mięso:

  • 70 dkg piersi z kurczaka
  • ½ szklanki piwa ciemnego (najlepsza Warka Strong)
  • ½ szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 torebka przyprawy Kotany Gyros
  • 2 kostki bulion warzywny Winiary

Pierzynka I:

  • 1 kg cebuli
  • 8 ogórków kiszonych lub korniszonów
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • papryka konserwowa lub świeża w dowolnych kolorach
  • Vegeta, świeżo mielony pieprz
  • keczup pikantny Pudliszki
  • majonez Winiary
  • kapusta pekińska

Pierzynka II:

  • 1 kg cebuli
  • grzybki marynowane
  • czerwona fasolka konserwowa
  • papryka konserwowa lub świeża w dowolnych kolorach
  • czerwona kapusta pasteryzowana z jabłkami
  • Vegeta, świeżo mielony pieprz
  • keczup pikantny Pudliszki
  • majonez Winiary


Sposób przyrządzenia:

Piersi z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę, wlać do nich piwo, oliwę oraz przyprawę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki (najlepiej na 12 godzin).

Przygotowanie potrawy zaczynamy od krojenia cebuli. Cebulę należy pokroić dość drobno. W tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy na nią zapeklowane mięso. Na patelnię, pamiętajmy nie dodajemy tłuszczu, bo mięso jest zalane ½ szkl. oliwy lub oleju.

Mięso smażymy na dość mocnym ogniu, a kiedy wyparuje z niego płyn, dolewamy rozpuszczone w ½ szkl. wody dwie kostki bulionowe, przykrywamy i dusimy na mniejszym ogniu 10 minut. Gorące mięso przekładamy do miseczek i przykrywamy pierzynką z cebuli. Na cebulę kładziemy warstwę pokrojonej w kostkę papryki. Paprykę smarujemy nie zbyt gruba warstwą keczapu. Następnie kroimy warstwę ogórków. Na ogórki wysypujemy kukurydzę. Teraz do majonezu dodajemy 4 łyżki gęstej śmietany i pieprz. Smarujemy pierzynkę dokładnie. Następnie siekamy kapustę i mieszamy ją z Vegetą. Odciskamy nadmiar wody i przykrywamy bardzo dokładnie jak pierzynką. Danie powinno dokładnie ostygnąć. Podawać z pieczywem albo z ziemniakami z grilla.

Smacznego.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotowała: Agnieszka Markowiecka



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000