Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Łosoś zapiekany ze szpinakiem w pieprzu cytrynowym z ziemniakami zapiekanymi




Składniki:

  • 1,8 kg fileta z łososia ze skórką
  • 250 g pieprzu cytrynowego
  • 50 g ziarenek smaku (jarzynka)
  • 1 główka czosnek
  • 5 cytryn
  • 2 – 3 pęczki świeżej bazylii
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • 0, 5 l oliwy z oliwek
  • 750 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 100 g płatków migdałowych
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 2,5 g ziemniaków
  • gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia:

Łosoś:

Łososia umyć, osuszyć, usunąć ości. Marynata, ząbek czosnku rozetrzeć z solą, dodać miąższ i sok z cytryny, bazylie i oliwę z oliwek wymieszać, polać łososia odstawić na 30 minut. W tym czasie szpinak sparzyć, obsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać śmietankę, płatki migdałowe, zagotować odstawić. Łososia wyjąć z marynaty osuszyć, naciąć wzdłuż, nafaszerować szpinakiem, oprószyć ziarenkami smaku. Pieprz cytrynowy wysypać na talerz i obtoczyć łososia lekko dociskając. Tak przygotowany filet zawinąć w folie aluminiową i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut.

Ziemniaki zapiekane:

Ziemniaki umyć, oczyścić, obrać. Pokroić w krążki. Ze śmietanki, żółtka, soli i pieprzu przygotować sos, wymieszać z ziemniakami, całość przełożyć do formy, zapiekać w piekarniku w temp. 160 stopni od 30 do 45 minut.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Karol Bandoch



"Super"
(23.08.2006 - 20:23)  (K.B.)
"Bylam tam, jadlam i goraco polecam!!"
(24.08.2006 - 13:21)  (kicia)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000