Składniki: - 1,8 kg fileta z łososia ze skórką
- 250 g pieprzu cytrynowego
- 50 g ziarenek smaku (jarzynka)
- 1 główka czosnek
- 5 cytryn
- 2 – 3 pęczki świeżej bazylii
- 1 pęczek koperku
- sól
| - 0, 5 l oliwy z oliwek
- 750 g mrożonego szpinaku siekanego
- 100 g płatków migdałowych
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 2,5 g ziemniaków
- gałka muszkatołowa
|
Sposób przyrządzenia: Łosoś:
Łososia umyć, osuszyć, usunąć ości. Marynata, ząbek czosnku rozetrzeć z solą, dodać miąższ i sok z cytryny, bazylie i oliwę z oliwek wymieszać, polać łososia odstawić na 30 minut. W tym czasie szpinak sparzyć, obsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać śmietankę, płatki migdałowe, zagotować odstawić. Łososia wyjąć z marynaty osuszyć, naciąć wzdłuż, nafaszerować szpinakiem, oprószyć ziarenkami smaku. Pieprz cytrynowy wysypać na talerz i obtoczyć łososia lekko dociskając. Tak przygotowany filet zawinąć w folie aluminiową i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut.
Ziemniaki zapiekane:
Ziemniaki umyć, oczyścić, obrać. Pokroić w krążki. Ze śmietanki, żółtka, soli i pieprzu przygotować sos, wymieszać z ziemniakami, całość przełożyć do formy, zapiekać w piekarniku w temp. 160 stopni od 30 do 45 minut.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|