Składniki: - 0,130 kg filetu z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 0,010 kg świeżego imbiru
- 0,050 l wina białego
- 0,100 kg ziemniaków
- 1 brokuł
- 0,040 kg selera
- 0,040 kg marchwi
- ½ szt. pomarańczy
- ½ szt. cytryny
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka zielonej pietruszki
- 0,050 l oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 20 szt. płatków z róż
| - 0,025 l spirytusu
- 0,050 l wina czerwonego
- 0,040 kg masła
- 0,010 kg żurawiny
- 0,030 l octu Balsamico Di Modena
- 1 szt. Krewetka Black – Tiger
- 0,030 kg masy cygaretkowej
- 2 łyżeczki jarzynki Nestle
- 0,010 kg przyprawy w płynie Nestle
- szczypta soli do smaku
- szczypta tymianku do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- świeży rozmaryn
- szczypta cukru do smaku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- woda mineralna
|
Sposób przyrządzenia: - Łososia oczyszczamy, filetujemy.
Przygotuj marynatę z imbiru, czosnku, oliwy, soku z cytryny, pomarańczy, białego wina, świeżych ziół, jarzynki, przyprawy w płynie i cukru.
- Zamarynuj łososia na 4 godziny.
Płatki róż zalewamy spirytusem, dodajemy cukier, odrobinę wody mineralnej – sporządzamy mocna esencję, którą wykorzystamy do sporządzenia sosu. Należy to zrobić kilka dni przed produkcją.
Z marchewki i selera przygotowujemy puree. Brokuł gotujemy w wodzie z odrobiną soli, cukru i sody.
Ziemniaki gotujemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z tymiankiem i przyprawami.
Łososia grillujemy lub druga opcja pieczenia to piec konwekcyjny, tylko pamiętajmy o dobrym nawilżeniu.
Krewetkę oczyszczamy pamiętając o przewodach trawiennych tzw. żyłce.
Z masy cygaretkowej sporządzamy dekoracyjny liść 180 stopni – 6-7 min.
Sporządzamy sos: w tym celu należy odparować ocet balsamiczny do 1/3 objętości, dodać wino czerwone. Dodać żurawinę, esencję z róż i gotować ok. 6 min., zagęścić schłodzonym masłem.
Krewetkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych ziół, przyprawiamy.
Na talerzu podgrzanym układamy dekoracyjnie łososia i resztę składników naszego dania.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|