Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Łosoś norweski w zapachach imbiru komponowany z purre warzywnym na różanym morzu




Składniki:

  • 0,130 kg filetu z łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,010 kg świeżego imbiru
  • 0,050 l wina białego
  • 0,100 kg ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 0,040 kg selera
  • 0,040 kg marchwi
  • ½ szt. pomarańczy
  • ½ szt. cytryny
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka zielonej pietruszki
  • 0,050 l oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 20 szt. płatków z róż
  • 0,025 l spirytusu
  • 0,050 l wina czerwonego
  • 0,040 kg masła
  • 0,010 kg żurawiny
  • 0,030 l octu Balsamico Di Modena
  • 1 szt. Krewetka Black – Tiger
  • 0,030 kg masy cygaretkowej
  • 2 łyżeczki jarzynki Nestle
  • 0,010 kg przyprawy w płynie Nestle
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta tymianku do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • świeży rozmaryn
  • szczypta cukru do smaku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • woda mineralna


Sposób przyrządzenia:

  1. Łososia oczyszczamy, filetujemy.
  2. Przygotuj marynatę z imbiru, czosnku, oliwy, soku z cytryny, pomarańczy, białego wina, świeżych ziół, jarzynki, przyprawy w płynie i cukru.

  3. Zamarynuj łososia na 4 godziny.
  4. Płatki róż zalewamy spirytusem, dodajemy cukier, odrobinę wody mineralnej – sporządzamy mocna esencję, którą wykorzystamy do sporządzenia sosu. Należy to zrobić kilka dni przed produkcją.

  5. Z marchewki i selera przygotowujemy puree. Brokuł gotujemy w wodzie z odrobiną soli, cukru i sody.

  6. Ziemniaki gotujemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z tymiankiem i przyprawami.

  7. Łososia grillujemy lub druga opcja pieczenia to piec konwekcyjny, tylko pamiętajmy o dobrym nawilżeniu.

  8. Krewetkę oczyszczamy pamiętając o przewodach trawiennych tzw. żyłce.

  9. Z masy cygaretkowej sporządzamy dekoracyjny liść 180 stopni – 6-7 min.

  10. Sporządzamy sos: w tym celu należy odparować ocet balsamiczny do 1/3 objętości, dodać wino czerwone. Dodać żurawinę, esencję z róż i gotować ok. 6 min., zagęścić schłodzonym masłem.

  11. Krewetkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych ziół, przyprawiamy.

  12. Na talerzu podgrzanym układamy dekoracyjnie łososia i resztę składników naszego dania.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Przemysław Bajenermann



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000