Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Łosoś z grilla w marynacie ziołowo - cytrynowej




Mięso:

  • 150 g filetu z łososia norweskiego

Marynata:

  • 1 łyżeczka pesto (maggi)
  • ½ łyżeczki jarzynki (winiary)
  • szczypta trawy cytrynowej
  • 40 ml wina sherry
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka limonki

Ryż biriani:

  • 100 g ryżu biriani
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki bulionu drobiowego (Winiary)
  • ½ łyżeczki kremu szparagowego (Winiary)
  • 20 g szalotki

  • 50 g masła sklarowanego
  • Dekoracja:

    • groszek zielony cukrowy
    • limonka
    • pomidory koktajlowe
    • świeże zioła (bazylia, kolendra)
    • krem balsamiczny


    Sposób przyrządzenia:

    Sposób przyrządzenia łososia:

    Filet z łososia oczyścić z pozostałych ości i oddzielić od skóry. Przeciąć na dwa mniejsze fileciki po czym dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić na 20 min. Na delikatnie rozgrzanej płycie ryflowanej opiekać filety z każdej strony tak, aby się zarumieniły, ale nie wysuszyły. Mięso w środku musi być delikatnie różowe.

    Sposób przyrządzenia ryżu:

    Szalotkę posiekać drobno i zeszklić na maśle na delikatnie złoty kolor. Po czym dodać wszystkie przyprawy i dokładnie połączyć z cebulką. Rozrobić bulion drobiowy z dodatkiem kremu szparagowego. Wsypać ryż do sporządzonej pasty i zalać bulionem. Przykryć szczelnie i na wolnym ogniu parować ok. 15 minut.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Przygotował: Karol Sebastian Łukomski



     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000