Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczki faszerowane musem z suszonych grzybów z sosem balsamicznym, podane z ziemniaczkami ai Gratin i wiązanką ze szparagów




Składniki na 1 porcję:

  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • 15 g grzybów suszonych
  • 35 g cebuli czerwonej
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 15 ml wina czerwonego (wytrawnego)
  • 80 g ziemniaków
  • 30 ml śmietany 36%
  • 30 g szparagów zielonych
  • 1 g pora
  • 10 g masła
  • 0,03 g gałki muszkatołowej
  • 0,03 g rozmarynu
  • 0,03 g tymianku świeżego
  • 0,5 ml przyprawy do sosów w płynie Winiary
  • 0,03 g ziarenek smaku ziołowych Winiary
  • 0,03 g Jarzynki Winiary
  • 0,03 g pieprzu czarnego


Sposób przyrządzenia:

Polędwiczki wieprzowe: opłukać, obrać z błony, rozbić młotkiem do mięsa na cienki płat przyprawić jarzynką oraz oprószyć pieprzem, suszone grzyby podgotować, posiekać cebulę i podsmażyć na patelni z podgotowanymi grzybami.

Przełożyć do wysokiego naczynia, całość lekko zblenderować, doprawić do smaku pieprzem oraz ziarenkami smaku.

Wyłożyć mus na mięso zwinąć w rulon i lekko podsmażyć na patelni. Sciągnąć mięso z patelni, wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć,

Uformować w miarę równy walec, nakłuć folię widelcem w kilku miejscach, mięso włożyć do piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 160 - 180 stopni.

Ziemniaki au Gratin: opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, kroić na cieniutkie plasterki, dodać śmietanę 36% , gałkę muszkatołową, jarzynkę.

Pieprz, całość wymieszać tak, aby każdy plasterek był pokryty śmietaną, wyłożyć na blachę i zapiekać ok. 50 minut w piekarniku w temp. 160 - 180 stopni. Upieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i wyciąć potrzebny kształt. Dopiekać około 10 - 15 minut.

Sos balsamiczny: cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, dodać ocet balsamiczny i czerwone wino, odparować, przelać całość do wysokiego naczynia, zblenderować, przecisnąć przez sito wlewając płynną patelnię i podgrzać na małym ogniu, dodać przyprawę do sosów w płynie Winiary oraz pieprz. Pod koniec całość zaciągnąć masłem.

Szparagi: umyć, sparzyć we wrzącej wodzie, podsmażyć na maśle dodając rozmaryn oraz czosnek, gotowe zdjąć z patelni zawiązać w snopek cienkim paskiem pora sparzonym we wrzącej wodzie.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Przygotował: Marcin Przytula



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000