Składniki na 1 porcję: - 150 g polędwiczki wieprzowej
- 15 g grzybów suszonych
- 35 g cebuli czerwonej
- 15 ml octu balsamicznego
- 15 ml wina czerwonego (wytrawnego)
- 80 g ziemniaków
- 30 ml śmietany 36%
- 30 g szparagów zielonych
- 1 g pora
| - 10 g masła
- 0,03 g gałki muszkatołowej
- 0,03 g rozmarynu
- 0,03 g tymianku świeżego
- 0,5 ml przyprawy do sosów w płynie Winiary
- 0,03 g ziarenek smaku ziołowych Winiary
- 0,03 g Jarzynki Winiary
- 0,03 g pieprzu czarnego
|
Sposób przyrządzenia: Polędwiczki wieprzowe: opłukać, obrać z błony, rozbić młotkiem do mięsa na cienki płat przyprawić jarzynką oraz oprószyć pieprzem, suszone grzyby podgotować, posiekać cebulę i podsmażyć na patelni z podgotowanymi grzybami.
Przełożyć do wysokiego naczynia, całość lekko zblenderować, doprawić do smaku pieprzem oraz ziarenkami smaku.
Wyłożyć mus na mięso zwinąć w rulon i lekko podsmażyć na patelni. Sciągnąć mięso z patelni, wyłożyć na folię aluminiową i zwinąć,
Uformować w miarę równy walec, nakłuć folię widelcem w kilku miejscach, mięso włożyć do piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 160 - 180 stopni.
Ziemniaki au Gratin: opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, kroić na cieniutkie plasterki, dodać śmietanę 36% , gałkę muszkatołową, jarzynkę.
Pieprz, całość wymieszać tak, aby każdy plasterek był pokryty śmietaną, wyłożyć na blachę i zapiekać ok. 50 minut w piekarniku w temp. 160 - 180 stopni. Upieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i wyciąć potrzebny kształt. Dopiekać około 10 - 15 minut.
Sos balsamiczny: cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, dodać ocet balsamiczny i czerwone wino, odparować, przelać całość do wysokiego naczynia, zblenderować, przecisnąć przez sito wlewając płynną patelnię i podgrzać na małym ogniu, dodać przyprawę do sosów w płynie Winiary oraz pieprz. Pod koniec całość zaciągnąć masłem.
Szparagi: umyć, sparzyć we wrzącej wodzie, podsmażyć na maśle dodając rozmaryn oraz czosnek, gotowe zdjąć z patelni zawiązać w snopek cienkim paskiem pora sparzonym we wrzącej wodzie.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
|